HNS Glogoškom: Ne izvrćite riječi, nismo branitelje nazvali fašistima

29.08.2017. 18:08:38

NISU PROTIV HOS-A, ALI .... Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati, čije je Štromar potpredsjednik, Glogoškom je odgovorila otvorenim pismom Predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida 1. skupine Đuro Glogoški, zajedno s članovima Saveza udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga (SUDHOS) u ponedjeljak je u Osijeku održao konferenciju za novinare, na kojoj su od premijera Andreja Plenkovića zatražili da zaštiti pripadnike HOS-a.
Tom prigodom izjave Predraga Štromara, Furia Radina, Milorada Pupovca, u kojima govore da su obilježja HOS-a, koje su bile legalne postrojbe Oružanih snaga RH, fašističke oznake, Glogoški je ocijenio vrlo opasnim. "Svjedoci smo da se oni koji su branili RH i hrvatski narod, danas nazivaju fašistima. Vidjeli smo prije nekoliko mjeseci što je predsjednik Vlade napravio s onima, koji nisu imali iste stavove, kao i ostali članovi Vlade. Očekujemo od premijera da se javno očituje, je li izjava Predraga Štromara stav cijele Vlade, ako nije, vjerujemo da znamo kako će postupiti", rekao je Glogoški. Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati, čije je Štromar potrpedsjednik, Glogoškom je odgovorila otvorenim pismom, koje prenosimo u cijelosti: "Poštovani gospodine Glogoški, uz dužno poštovanje prema vama i svim hrvatskim braniteljima koji su zaslužni za stvaranje samostalne hrvatske države imamo potrebu reagirati na vaše izjave, kao stranka čiji članovi su također bili sudionici Domovinskog rata te su i danas pozvani braniti dignitet svoje zemlje. Hrvatskoj nisu potrebna fašistička obilježja, niti građani zaslužuju da ih se opterećuje raspravama o temi koja mora imati samo jedan zaključak: uklanjanje natpisa 'za dom spremni' na ploči u Jasenovcu u najkraćem mogućem roku. HNS smatra da je za Hrvatsku danas glavna tema hitna provedba kvalitetne obrazovne reforme s kojom uskoro krećemo i projekata koji osiguravaju gospodarski napredak. HNS je postigao dogovor s premijerom Vlade RH i predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem te očekujemo da se taj dogovor i poštuje. HNS cijeni i poštuje svakog hrvatskog branitelja i za HNS su svi hrvatski branitelji jednako vrijedni i jednako zaslužni za stvaranje hrvatske države, bez obzira na to u kojoj su se postrojbi borili. Nikada ni jednog hrvatskog branitelja nismo nazvali fašistom te vas molimo da ne izvrćete naše riječi i stavove, dovodeći time u zabludu hrvatsku javnost. Još jednom podsjećamo da za HNS nije sporan HOS, nego ustaški pozdrav 'za dom spremni' te odajemo počast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, to smo činili do sada, a to ćemo raditi i ubuduće. Svakom obrazovanom čovjeku danas je jasno da je pozdrav „za dom spremni“ nastao u vrijeme diktature Ante Pavelića te je jednak nacističkom pozdravu 'Sieg Heil' pod kojim su ubijeni milijuni nedužnih ljudi. Cijeli svijet je osudio taj zločinački režim i fašističke pozdrave, pa tako i mi, tu nema dileme za nikoga. Stoga ne vidimo zašto smatrate naše inzistiranje za micanjem tog pozdrava s ploče u Jasenovcu opasnim? Nepošteno je prema poginulim braniteljima koji su dali svoj život za slobodnu i demokratsku Hrvatsku da njihova žrtva bude u sjeni neprihvatljivih ideoloških pokliča i poruka. Domovinski rat se vodio za slobodnu i demokratsku Hrvatsku i svaka žrtva u toj borbi zaslužuje poštovanje i dignitet, a ne da ju se koristi za ideološka prepucavanja", navodi se u pismu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.