HRT REAGIRAO NA ZAHTIJEV UKRAJINSKOG VELEPOSLANSTVA: ‘To nije bio sadržaj HRT produkcije!’

03.12.2018. 16:50:36

KUDA SU SVRSTALI KRIM? Kao što smo ranije objavili veleposlanstvo Ukrajine uputilo je HRT-u oštar prosvjed zbog ”tehničke pogreške ili svjesne provokacije” koja je nastala u jučerašnjem Dnevniku tijekom intervjua s ministricom Marijom Pejčinović-Burić. Tijekom razgovora grafika je prikazivala kartu na kojoj je ”Autonomna Republika Krym, koja je neodvojivi dio Ukrajine, prikazana kao teritorij Ruske Federacije”, stoji u reakciji. “Takvo iskrivljavanje informacije smatramo neprimjerenim te izazovom teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine – navodi veleposlanstvo te dodaje kako su uvjereni da HRT, ”kao autoritetni medija-resurs Republike Hrvatske, ne može biti u suprotnosti i službenom stavu Vlade Republike Hrvatske koja čvrsto podupire suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine”. Veleposlanstvo zahtijeva javnu ispriku radi ”širenja iskrivljene informacije” te mole da se poduzmu mjere s ciljem sprečavanja ponavljanja takve situacije. Na upit Večernjeg lista iz HRT-a su im poslali očitovanje: Hrvatska radiotelevizija nije ni s kakvom namjerom u središnjem Dnevniku (HTV1) 2. prosinca 2018. godine pripojila ukrajinski poluotok Krim Ruskoj Federaciji, nego je prilikom izrade grafike (prijepisa zemljopisne karte iz elektroničkog u televizijski sadržaj), a obzirom na to da službene karte nije bilo, karta slučajno povučena s Wikipedije. Prikazani sadržaj dakle nije nastao u programu Hrvatske radiotelevizije, već je preuzet s internetske stranice: https://en.wikipedia.org/wiki/Central_European_Initiative#/media/File:CEI_members.svg Ispriku je uvažio otpravnik poslova Veleposlanstva Ukrajine u Republici Hrvatskoj, g. YAROSLAV SIMONOV.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.