Hrvatska ne namjerava slati nove snage u Afganistan

29.06.2017. 20:00:39

Ministar je objasnio kako je Hrvatska u Afganistanu nazočna od 2003. godine, tamo ove godine ima oko 100 vojnika i neće povećavati taj broj Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da Hrvatska ne namjerava slati nove snage u Afganistan nakon što je glavni tajnik Saveza najavio da će NATO će povećati svoju nazočnost u toj zemlji.
"Što se tiče Hrvatske, NATO je zadovoljan i prema njoj nema nikakvih zahtjeva za povećanjem broja naših vojnika u Afganistanu", rekao je ministar Krstičević koji je u Bruxellesu sudjelovao na sastanku ministara obrane 29 zemalja članica NATO-a. Hrvatska je u Afganistanu nazočna od 2003. godine, tamo ove godine ima oko 100 vojnika i neće povećavati taj broj, dodao je ministar. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio je u četvrtak uoči ministarskog sastanka da će Savez povećati svoju nazočnost u Afganistanu u misiji "Odlučna potpora". Glavne teme sastanka bile su raspodjela tereta troškova među saveznicima, borba protiv terorizma, suradnja NATO-a i EU-a i nastavak angžamana u Afganistanu. Ministri su istaknuli da su sve članice NATO-a zajedno tijekom protekle godine povećale izdvajanje za obranu za 3,3 posto, dok se ove godinu očekuje povećanje za 4,3 posto. Hrvatska je u ovogodišnjem proračunu predvidjela povećanje za obranu od 9 posto u odnosu na prošlu godinu. Ministar Krstičević je po završetku sastanka odgovorio novinarima i na pitanje vezano uz nabavu borbenih zrakoplova. "U završnoj smo fazi izrade zahtjeva za ponudu i nadam se da ćemo u srpnju poslati zahtjev u pet država - SAD, Izrael, Švedsku, Koreju i Grčku", rekao je Krstičeveić. Istaknuo je da je pri izboru zrakoplova ključna stvar cijena i poslovno-gospodarska suradnja. "Ne želimo da to bude samo trošak, već i investicija, da dođe do otvaranja radnih mjesta, da se dogode investicije u Hrvatskoj".

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.