HRVATSKI VUKOVAR U BOSNI: Armija BiH razorila Uskoplje jer im se nije svidjelo što ga Hrvati dobivaju Vance-Owenovim planom

11.01.2022. 10:56:00

vega nekoliko dana nakon što je predstavljen Vance-Owen plan o podijeli BiH na deset provincija, započela je agresija Armije BiH na Uskoplje odnosno Gornji Vakuf. Provincija broj 10 sa sjedištem u Travniku, koja je obuhvaćala znatan dio srednje Bosne uključujući Uskoplje, prema njemu bi pripala Hrvatima koji nisu imali razloga za otvaranje sukoba s Muslimanima.

Napetost, pa eskalacija

Da napetost koja je rasla u tom dijelu Bosne između Hrvata i Muslimana od lipnja 1992. godine, kada je u Uskoplju pala prva hrvatska žrtva Zvonko Krajina neće samo tako nestati, pokazalo se 5. siječnja 1993. kada su Muslimani u Uskoplju pucali u hrvatsku zastavu, opisuje povjesničar Borna Marinić za HKM.

Foto: uskoplje.weebly

 

Eskalacija se dogodila u predvečerje 11. siječnja 1993. godine kada su 305. i 317. brdsko-planinska brigada 3. korpusa ABiH-a napale snage HVO-a u Uskoplju. Cilj napada bio je presijecanje puta Hrvatima prema Novom Travniku (na sjever) te Rami (na jugoistok) čime bi se Hrvati u srednjoj Bosni našli u okruženju. U samom gradu bilo je oko 300 pripadnika brigade HVO-a „Dr. Ante Starčević“ potpomognutih sa 70-ak vojnih policajaca HVO-a i oko 150 pripadnika uskopaljske bojne Pukovnije HVO-a „Ante Bruno Bušić“. Istodobno s napadom, Vojska Republike Srpske naizmjence je granatirala hrvatska i muslimanska sela da bi kod obje strane stvorila dojam još žešćeg napada od strane onih drugih.

Foto: uskoplje.weebly
Dvotjedna ofenziva

Unatoč raznim otežavajućim faktorima HVO je izdržao snažnu ofenzivu koja je trajala 14 dana, ponajviše zahvaljujući brojnim hrvatskim snagama koje su s raznih strana došle pomoći obranu grada. Dio grada koji je ostao pod kontrolom HVO-a nazivao se Uskoplje, a onaj pod kontrolom ABiH Gornji Vakuf. Istodobno s primirjem, koje je nastupilo 26. siječnja, muslimanski napadi preusmjerili su se prema susjednim hrvatskim krajevima Srednje Bosne.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: S.V./Foto: uskoplje.weebly

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.