HV POKAZAO MOĆ! Naježit će vas fotografije sa vježbe kopnenih i morskih snaga

20.04.2021. 09:10:00

Na vojnom poligonu “119. brigade Hrvatske vojske” na Rtu Kamenjak u Premanturi kraj Pule, od 12. do 16. travnja 2021. održala se vojna vježba “ŠTIT 21”, prva u nizu vježbi u okviru „Hrvatskog bedema 1991.-2021.“, koji se provodi povodom obilježavanja 30. obljetnice Hrvatske vojske.

„Hrvatski bedem 1991.-2021.“ je skupni naziv za aktivnosti i vježbe čija provedba je planirana povodom obilježavanja 30. obljetnice Hrvatske vojske, od travnja do lipnja 2021., a kojima se prikazala sposobnosti Hrvatske vojske te zajedničke sposobnosti sa saveznicima i partnerima.

Foto: HKoV/E.Nakić

Vojna vježba bojevih gađanja ciljeva u zračnom prostoru “ŠTIT 21”, vojna je vježba s najdužom tradicijom u Hrvatskoj vojsci koja se održava dvadeset i šestu godinu u kontinuitetu. 

Riječ je o intergranskoj vježbi u kojoj sudjeluju kopnene i pomorske snage Hrvatske vojske. Vježba se provodi u cilju provjere uvježbanosti i osposobljenosti pripadnika i postrojbi protuzračne obrane (PZO) u uočavanju, praćenju i gađanju ciljeva u zračnom prostoru te prijenosu informacija i izvješćivanja o situaciji u području djelovanja.

Na vježbi je sudjelovalo 255 pripadnika Hrvatske vojske. Gađanja se provede s lako prijenosnim raketnim sustavima „Strijela 2-M“ i lako topničkim oružjem BOV-3 20/3 mm PZO na radio vođenu maketu zrakoplova.


Foto: HKoV/E.Nakić

Gađanju ciljeva u zračnom prostoru i nastavku raketnih i topničkih gađanja na radio vođenu maketu zrakoplova nazočili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, izaslanik ministra obrane državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić i načelnik stožera – zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Tihomir Kundid.

Nakon provedenih gađanja pohvaljena su dvojica najboljih ciljača koji su imali direktan pogodak imitatora zračnog cilja sustavom „Strijela 2-M“.

Foto: HKoV/E.Nakić

U okviru događanja, održana je svečanost otkrivanja kamene skulpture koja je postavljena na vojnom poligonu 119. brigade Hrvatske vojske na Kamenjaku, u organizaciji Općine Medulin, a kojoj je također nazočio i državni tajnik Zdravko Jakop, načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj i zamjenik zapovjednika HKoV-a general-bojnik Tihomir Kundid.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: sv/Foto: HKoV/E.Nakić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.