I srpski logoraši podnijet će tužbu protiv Republike Hrvatske na temelju haaške presude

01.12.2017. 16:07:30

Nakon bošnjačkih, i srpski logoraši podnijet će tužbu protiv Hrvatske za naknadu štete zbog sudjelovanja njezinog vojnog i političkog rukovodstva u ubojstvima i mučenju Srba u logorima u Hrvatskoj i Herceg-Bosni, najavio je predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić, piše Novinska agencija Republike Srpske. "Na području Hrvatske i Herceg-Bosne bila su 222 logora za Srbe u kojima su 90 posto bili zatočeni civili, žene i djeca, a najzloglasniji među njima bio je splitska Lora", rekao je Dukić. On kaže da su eksperti doznali da je u ovim logorima bilo čak 149 vrsta mučenja, fizičkog i seksualnog zlostavljanja Srba. Dukić je naveo da je u logoru Dretelj bilo zatočeno 224 Srba, od kojih 84 žene. Rekao je da je presudom Haaškog suda u slučaju "Prlić i drugi" dokazano da su hrvatske oružane snage počinile velike zločine na području Bosne i Hercegovine. Dukić je napomenuo da je regularna Hrvatska vojska počinila zločine i nad srpskim civilima u Mrkonjić Gradu i ostalih 13 zapadnokrajiških općina u jesen 1995. godine, ali da za te zločine još nitko nije odgovarao pred domaćim i međunarodnim sudovima. On je podsjetio da je Savez logoraša Republike Srpske kompletnu dokumentaciju o ratnim zločinima počinjenim nad Srbima u Mrkonjić Gradu i ostalim zapadnokrajiškim općinama predao 2009. godine tadašnjem glavnom tužitelju Haaškog tribunala Carli del Ponte, te 2011. godine tužiteljstvima BiH i Hrvatske, ali da do danas ništa nije učinjeno po tom pitanju.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.