Igor Petrić: Pet razloga zašto moramo uvesti obavezni vojni rok

15.02.2017. 18:03:08

Igor Petrić, publicist  i književnik na svom blogu objašnjava zašto je Hrvatskoj potreban obvezan vojni rok, te svoje stajalište  obrazlaže u pet točaka. 1. Hrvatskoj državi treba vlastita vojska Nije dobro da nas čuvaju drugi. Nikakav NATO neće čuvati naše gradove i sela ako to nećemo mi sami. Naše okruženje je takvo da uvijek moramo biti na oprezu. Trebamo biti kvalitetno obučeni i dobro opremljeni. Povijesno iskustvo nas uči da se jedino možemo uzdati u vlastite snage. 2. Profesionalna vojska nije dovoljna Iskustvo iz Domovinskog rata nam govori da su profesionalne brigade bile naša udarna pesnica. Ali one same nisu dobile rat. Njima je trebala pomoć, kako u defenzivnim tako i u ofenzivnim djelovanjima. Osim toga naša profesionalna vojska sad je znatno manja od one iz 1995 godine. Zbog operativne širine nužno je da što više naših ljudi ovlada vojničkim vještinama. 3. Vojničke vještine su dobrobit za svakoga Dobar dio nas starijih smo u svome životu prošli obuku u jedinicama bivše JNA. Ta znanja poslije smo primijenili u Domovinskome ratu. Po kojoj logici je bilo normalno tada ići u vojsku, a danas u svojoj državi to nije potrebno? Ispada da je Jugoslaviju trebalo braniti, dok ovu Hrvatsku ne treba. Svako je znanje dobrodošlo. Vojničko znanje je vještina vrijedna sama po sebi. Svatko od nas trebao bi se odnositi prema tome znanju kao o vještini vlastite samoobrane. 4. Za mladog muškarca je dobro da okusi vojničku stegu Današnja mladež je mahom sjedilački nastrojena. Dobar dio je s viškom kila, a s manjkom želje za kretanjem. Nisu navikli na slušanje autoriteta i na požrtvovanje za druge. Sva ta iskustva mogli bi dobiti u Hrvatskoj vojsci. Ništa im se loše neće dogoditi ako se malo pokrenu i osjete život vojnika. Da bi se ovo postiglo nisu dovoljni tjedni. Vojni rok ispod 3 mjeseca nema baš puno smisla. 6 mjeseci bilo bi idealno. Vojni rok treba biti obavezan za sve. Oni koji iz bilo kojeg razloga ne žele služiti u vojsci mogli bi odslužiti civilni vojni rok. Nikoga ne treba prisiljavati na nešto što neće. Hrvatskoj vojsci trebaju odani i lojalni vojnici. Takvih je ipak u našem društvu najviše. 5. Moramo obučiti specijaliste za razna područja vojnog djelovanja Da bi se obučio pješak nije potrebno puno vremena. Ali za specijalističke obuke (topničke, raketne, protuzračne, diverzantske, mornaričke, itd) treba više vremena. Ako želimo da nam vojska ima dovoljnu širinu onda moramo obučiti naše mlade ljude što raznolikijim vojničkim znanjima. Ovo zahtijeva više ulaganja, ali će to istovremeno dati i znatno bolje rezultate.  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.