JE LI MESIĆ SLIJEDEĆI: U sklopu 'Afere Patria' uhićen poduzetnik Walter Wolf

21.01.2015. 22:03:11

Austrijsko - slovensko - kanadski poduzetnik u veliki prijatelj Stipe Mesića, Walter Wolf, koji ima i hrvatsko državljanstvo, nedavno je uhićen u Kanadi u vezi s aferom Patria, priopćio je u utorak njegov bečki odvjetnik Markus Singer. U vezi iste afere finski sud vrši izvidne radnje i nad bivšim hrvatskim predsjednikom Stipom Mesićem.

Wolf je uhićen u skladu s uhidbenim nalogom iz Slovenije, pojasnio je odvjetnik, koji tvrdi da je njegov branjenik u kritičnom zdravstvenom stanju i da su mu kardiolozi potvrdili nesposobnost za zatvor. Singer je zatražio da se u slučaju izručenja Wolf izruči Austriji. Wolf je uvjeren da je austrijski uhidbeni nalog 'politički motiviran' i 'takozvana afera Patria' predstavlja samo 'izliku' za njegov politički progon. Wolf tvrdi da se bori protiv komunizma i fašizma a da su pravne strukture u Sloveniji komunističke. 'On u aferi Patria nije nikoga podmitio i posredovao je samo u kupovini oklopnih vozila, a ne oružja, a posredovao je samo među poslovnim partnerima', poručio je njegov odvjetnik. Sudski proces u slučaju Patria u Sloveniji završio je u lipnju 2013. presudom bivšem predsjedniku vlade Janezu Janši na kaznu zatvora od dvije godine. Janša je osuđen zbog mita u 278 milijuna eura vrijednom poslu obavljenom 2006. godine, u njegovu prvom mandatu. Wolf, danas 76-godišnjak, također je bio optužen, ali iz zdravstvenih razloga nije sudjelovao na suđenju. Sud u Ljubljani na to je za njim raspisao uhidbeni nalog. Na sličnom suđenju u Beču 2013. na tri godine zatvora osuđen je lobist Hans-Wolfgang Riedl zbog mita i utaje poreza. Wolf je bio optužen da je s Riedlom činio zločinačku organizaciju. Županijski sud u Karlovcu je 2008. poduzetnika Waltera Wolfa proglasio krivim da je kao vlasnik Karlovačke industrije obuće (KIO) poticao na kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti u 'slučaju KIO'. Karlovački sud teretio je Wolfa za prisvajanje 20 tisuća eura dobivenih od prodaje nekretnine KIO-a u Valjevu. Vrhovni sud je prije dvije godine ukinuo presudu i vratio je na ponovno suđenje. Wolf se od tada nije pojavio na karlovačkom sudu. Walter Wolf rođen je 1939. u Grazu kao dijete Nijemca i Slovenke. Dio djetinjstva proveo je u Mariboru. 1960. odselio je u Kanadu, gdje se obogatio poslovima s naftom. Sredinom 70-ih godina postao je poznat sa svojim timom u Formuli 1 'Walter Wolf Racing'. Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.