KNIN: PREVARA-POGODOVANJA -POLITIČKA TRGOVINA ILI KRIMINAL- KNINSKI BRANITELJI PONOVO PREVARENI!?

23.03.2015. 09:05:45

U prigodi otvaranja nove zgrade za hrvatske branitelje i stradalnike u Drnišu, tadašnja ministrica hrvatskih branitelja Jadranka Kosor najavila je još u listopadu 2009 godine, da će se u kninu podići zgrada sa oko 60 stanova, isključivo za stambeno nezbrinute hrvatske branitelje i njihove obitelji o čemu postoji i video zapis, ali sad stvari izgledaju potpuno drugačije, jer su se od samog početka počele događati čudne igre oko tog tko će sve biti stanari iste....
ZGRADA_SENJAK7
Promjenom vlasti, promijenili su se i oni koji sad rukovode sa dodjelom stanova. Smjenom tadašnje pročelnice Ane M.Radić njeno je mjesto preuzela Mirela S.Popović.-(SDSS) STIGAO POPIS VLASNIKA STANOVA U NOVOJ ZGRADI NA SENJAKU U KNINU- BRANITELJI PREVARENI Trakavica oko dodijele stanova hrvatskim braniteljima u Kninu se nastavlja; Naime već dugi niz godina u Kninu su se redali razno razni pročelnici ureda za stambeno zbrinjavanje, pripomoć istima je stizala iz Zagreba, ali je upravo traljavošću i nesposobnošću nekih koji su pali pod utjecaj korupcije,te stanove i kuće dodjeljivali tj. prodavali onima koji im daju više, tenzije hrvatskih branitelja su sve više rasle. Naime radi se o stambenoj zgradi na Senjaku u kninu na kojoj se do sada izredalo nekoliko izvođača građevinskih radova jer su neki od njih bankrotirali, što i nije neka novost kad su izvođači građevinskih radova u pitanju.  O ovom problemu očitovala se nekolicina hrvatskih branitelja koji se osjećaju zakinutim, zahtijevajući anonimnost zbog specifičnosti problema te su skoro svi isto istaknuli govoreći. Otvoreni su putevi za koruptivni kriminal koji se dobro prikrivao, a sve je izgledalo kao da se u uredu za stambeno zbrinjavanje ništa ne događa, dok se po ulicama knina i na sastancima hrvatskih branitelja javno govorilo čak i o imenima onih koji su već ogrezli u stambenom kriminalu. Sve je to na kraju utjecalo na to da veliki broj nas hrvatskih branitelja i njihovih obitelji ili ostane u podstanarstvu ili nasjedne na LAŽNE PRODAJE-kojih je u Kninu bilo i previše, nekima se čak i nasilno žele oduzeti kuće jer su na kako se to kaže, dobrim pozicijama.. Nekima su s druge strane dodjeljeni ogromni stanovi i kuće koje ničim nisu zaslužili, ali su bili bliže vatre pa su se ogrijali, tvrde nam. Ne želim sad imenovati tko je sve , a dobro se zna dobio vile usred knina i po nekoliko stotina kvadrata, a broji samo dva ili tri člana obitelji, dok ja sa svojom obitelji živim u neadekvatnom stanu neprimjerenom za sedmeročlanu obitelj. I tako u nedogled, svake nam godine dođu, obećaju i odu da se na kraju ništa od tog ne bi realiziralo. Ponovo smo prevareni. Zašto je tomu tako jako, možda i nespretno pokušala je objasniti Mirela Stanić Popović (SDSS) pozivajući se čak i na famozno poglavlje 23. U petak, 13. ožujka 2015. godine u prostorijama Regionalnog ureda u Kninu, sastali su se predstavnici Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje s predstavnicima Koordinacije kninskih braniteljskih udruga, s ciljem daljnjeg informiranja u svezi dovršetka postupka darovanja stanova hrvatskim braniteljima u Kninu.
sastanak_knin333

sastanak u kninu u uredu za stambeno zbrinjavanje

Sastanku su prisustvovali: zamjenik predstojnice g. Predrag Batarelo, načelnik Sektora za gospodarenje i upravljanje stambenim jedinicama g. Petar Mrkonjić, voditelj odjela za obnovu i izgradnju stambenih jedinica g. Tomica Čavlek, savjetnica predstojnice gđa. Dubravka Vidović, voditeljica Službe Regionalni ured Knin gđa. Iva Gazibara, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga g. Tomislav Čolak, te članovi udruga hrvatskih branitelja. Sastanak je održan na inicijativu Koordinacije kninskih braniteljskih udruga u svezi dinamike dodjele darovnica hrvatskim braniteljima u Kninu, kao nastavak susreta u prosincu 2014. godine. Branitelje je također zanimao rok za useljenje, te završetak izgradnje stambene zgrade u Kninu na adresi Senjak bb. Na zahtjev koordinacije predočen je i popis korisnika za 80 stanova u predmetnoj zgradi, koji je također objavljen i na web stranici Državnog ureda. Popis korisnika stanova čine branitelji i bivši nositelji stanarskog prava, čije suglasnosti je utvrdio pravni prednik ovog Ureda u 2010. i 2011. godini.
zgrada na senjaku_mirela_popović333

mirela stanić popović u sredini- ispred sporne zgrade na senjaku-knin

Zbog velikog vremenskog proteka od izdavanja suglasnosti, Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje pregledao je sve postojeće izdane suglasnosti za stambeno zbrinjavanje u predmetnoj zgradi i kontaktirao sve korisnike, kako bi ažurirao postojeće izdane suglasnosti za stambeno zbrinjavanje u predmetnoj zgradi te putem Povjerenstva za popis nekretnina za stambeno zbrinjavanje i izradu izvješća o izvršenju planova stambenog zbrinjavanja bivših nositelja stanarskog prava i organiziranog smještaja, utvrdio konačan popis korisnika, završava Stanić Popović. OD 80 STANOVA BRANITELJI ĆE DOBITI 23 STANA
popis_stanara_senjak1
popis stanara_senjak_doc222
Što se tiče zahtjeva Koordinacije oko konačnog popisa korisnika stanova u novoizgrađenim zgradama na Senjaku, Koordinacija je dobila popis korisnika iz kojeg je vidljivo da su, od ukupno 80 stanova, samo 23 stana dodijeljena hrvatskim braniteljima, a ostali stanovi su dodijeljeni bivšim nositeljima stanarskog prava "srbima povratnicima" na području knina. Koordinacija je kao i ranije iskazala svoje nezadovoljstvo tako malim brojem dodijeljenih stanova hrvatskim braniteljima, jer su na početku izgradnje tih stanova hrvatskim braniteljima od strane tadašnjih djelatnika ureda bili obećani svi stanovi na način da će hrvatski branitelji svoje stare stanove vratiti Ministarstvu, a dobiti nove u Senjaku prema broju članova obitelji – izvijestio je javnost priopćenjem predsjedavajući Koordinacije Tomislav Čolak. PREVARENI BRANITELJI IZ KNINA ĆE PROSVJEDOM TRAŽITI OSTAVKE NADLEŽNIH - TVRDI ČOLAK -Ove godine u mjesecu kolovozu proslavit ćemo 20. godišnjicu Oluje, a još je preko 300 hrvatskih branitelja i građana grada Knina bez darovnica na stanove na koje imaju pravo već osam godina, a još to pravo nisu ostvarili, niti znaju kada će ga ostvariti – navodi se u priopćenju za javnost Koordinacije braniteljskih udruga grada Knina, u potpisu predsjednik Koordinacije Tomislav Čolak u kojem branitelji najavljuju prosvjede zbog neučinkovitosti nadležnih državnih tijela. Do dan danas nismo dobili obećano od DUOSZ-a iako smo poslali dvije požurnice, te poučeni dosadašnjim ponašanjem nadležnog ureda koji na ovaj način zavlačenja kupuje vrijeme za svoj nerad, Koordinacija neće više  tražiti besplodne sastanke koji već godinama donose samo mršave rezultate, već će se vratiti jeziku koji jedino razumije  neučinkovita birokracija u DUOSZ-u , a to su prosvjedi i to ne samo prosvjedi kao 2008. godine, već poučeni dosadašnjim neučinkovitim radom DUOSZ-a, tražit ćemo ostavke predstojnice Mirele Stanić  Popović i svih njenih pomoćnika, jer je to jedini način da na rukovodeća mjesta u DUOSZ-u dođu kompetentni a ne podobni, koji će napokon nakon dvadeset godina završiti kalvariju hrvatskih branitelja i građana grada Knina onako kako zakon nalaže. O svojim narednim potezima Koordinacija će na vrijeme upoznati hrvatske branitelje i građane grada Knina, kako bi svoju sudbinu uzeli u svoje ruke i zajedničkim snagama riješili problem stambene problematike u gradu Kninu,kaže u priopćenju Tomislav Čolak predsjednik koordinacije branitelja knina. Braniteljski portal u posjedu je velikog broja dopisa nezadovoljnih hrvatskih branitelja kao i jednog dijela podstanara koji niti nakon dugog niza godina nisu uspjeli ostvariti pravo na stambeno zbrinjavanje, dok s drugre strane to pravo kao na traci dobijaju upravo oni (srbi povratnici!) koji niti neće korostiti te stanove koje će dobiti već će ih nekom iznajmiti i otići, upstalom kao i obnovljene im kuće koje ili zjape prazne ili su u njima podstanari.

 B.P./H.P./D.B.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.