KNIN: TENKISTI OMB 4.gbr OBILJEŽILI 21 GODIŠNJICU OSNUTKA

10.11.2013. 10:34:23

KNIN-TENKISTI-OMB-4.gbr-OBILJEZILI-21-GODISNJICU-OSNUTKA_article

Danas je u vojarni koja nosi ime legende Domovinskog rata Andrije Matijaša "Pauka", obilježena 21 obljetnica osnutka ove najelitnije bojne 4,gbr.

Udruga UOMB, na čelu sa svojim predsjenikom Draženom Milardovićem koji je sa svojih 17. godina dragovoljno krenuo u rat okupila je danas u vojarni na spomen obilježju "PAUKU" veliki broj svojih članova kao i onih koji poštivaju lik i ratno djelo Andrije Matijaša.

Uz cijelo vodstvo Grada Knina kao i uz predstavnike općine Marina,Županije splitskodalmatinske, proslavi su se pridružili i građani Grada Knina kao i KUD-Andrija Matijaš Pauk iz Marine i klapa "Lišnjak" iz Srinjina.

Do sada nikad bolje organizirana i  svečanija proslava, započela je klapskom izvedbom Nacionalne himne i minutom tišine za sve poginule, nestale i umrle Branitelje i pripadnike 4.gbr

IMG_5376

Potom su se na  govornici redali svi  uzvanici od donačelnika Marine, gradonačelnice knina Rimac, pa do ratnog zapovjednika OMB Žure Nenada kao i predstavnika splitsko dalmatinske županije.

Donačelnik Marine Davor Radić je istakao svu važnost ratne i elitne OMB bojne u Domovinskom ratu te sa velikim poštovanjem pohvalio njen ratni put.

Budite sigurni da u nama imate svoje prijatelje i da su Vam vrata uvijek otvorena i u svim segmentima će mo Vam pripomoći bilo to financijske ili materijalne prirode jer Vi ste to zaslužili rekao je donačelnik Marine, naglašavajući da samo zajedništvom i slaganjem svi skupa sada u miru mogu dati velik doprinos promociji istine o Domovinskom ratu, ali i mnogim drugim aktivnostima važnim za zajednicu u kojoj živimo, rekao je..

Ispred splitsko dalmatinske županije obratio se g.Damir Gabrić, koji je uz svo poštovanje prema kako je rekao najelitnijoj bojni tenkista 4.gbr, pozvao na zajedništvo bez trzavica i prepucavanja između pripadnika 4.gbr bili oni članovima ove ili one udruge.

Svi se problemi naravno ako ih ima mogu se i trebaju rješavati za stolom i razgovorom, jer kao što i sami znadete hrvatski branitelji su prošli pakao u Domovinskom ratu a posebice pripadnici OMB kao i cijele 4.gbr.

Žao mi je što danas ovdje ne vidim veliki broj svih, ne samo pripadnika OMB već i cijele 4.gbr i to me žalosti. Ispada kao da su jedni vodili jedan rat a drugi neki drugi rat rekao je.

Gradonačelnica knina se zahvalila na pozivu i izrazila veliku čast što je pozvana na ovakvu svečanost koja je po mnogo čemu iznimna jer se radi o najelitnijoj postrojbi 4.gbr.

Također se osvrnula na to da joj je jako žao što se danas među pripadnicima OMB ne nalaze mnogi drugi članovi 4.gbr. koji bi danas trebali biti tu, jer je zajedništvo vrlo važan segment u daljnjem djelovanju i radu Udruge OMB.

 Inače je gradonačelnica sa sobom dovela i dva dogradonačelnika te predsjednika gradskog vijeća Grada knina, i na taj način dala punu potporu radu i djelovanju Udruge OMB, što je posebno istaknula.

Među gostima i uzvanicima bila je i Nada Matijaš supruga poginulog Andrije "Pauka!.

Ratni zapovjenik Nenad Žure bio je nešto energičniji  u svom govoru

Ponajprije je pozdravio sve nazočne kao i goste i uzvanike, a na poseban način majku Andrije Matijaša "Pauka"87 godišnju Anku, koja je zajedno sa svojom unukom mirno i puna dostojanstva sjedila u prvom redu.

Pozdravljam sve Vas koji ste danas došli uvelićati ovu našu proslavu započeo je svoje obraćanje Žure.

Svi Vi koji ste danas ovdje moram Vam sa ponosom istaknuti da je upravo OMB u Domovinskom ratu bila jedan veliki uštimani orkestar, i da smo sve zadaće koje su pred nas stavljali naši zapovjednici u potpunosti izvršili.

Kao takovi bili smo i jesmo najbolja postrojba HV-e, štoviše bezbroj puta odlikovana i pohvaljivana postrojba pa tako i danas za nas kažu da smo "Legendarna oklopna bojna" 4.gbr."Pauci".

Danas nakon 21. godine otkada se znamo ispada kao da se i neznamo, razbijeni i posvađani, bez poštovanja jednih prema drugima, koristeći laži kao sredstvo kojim bi nadomjestili svoje slabosti ili mane. Jesmo li vodili nekakav nečist i nepošten rat, pun laži, podbadanja ili smo vodili čist, pravedan obrambeni i istinit rat gdje nemamo što skrivati, bez obzira hoće li se netko od nas naći uvrijeđen ili ne. Jednostavno nismo dovoljno samokritični i ne polazimo od sebe a time ne možemo sebi samome reći gdje smo pogriješili , kako onda možemo kriviti druge.

Hoćemo li našu slavnu ratnu povijest zatomiti previranjima unutra nas samih?

S ovog meni svetog mjesta poručujem svim pripadnicima OMB  kao i udruzi veterana 4.gbr, koja je i naša udruga, čiji smo članovi uvijek bili i bit ćemo, da kao novoosnovana udruga ne bježimo od naše vječne 4.gbr.

Uvredljivo je i krajnje neprihvatljivo da neki vodeći članovi udruge izjavljuju kako ne žele raditi sa novoosnovanom udrugom veterana oklopno mehanizirane bojne-UOMB.

Uz želju da imaju dobre rezultate i napokon okupe oklopnu bojnu te da ustraju u dobrim nakanama, čestitam Draženu i društvu na novoosnovanoj udruzi i mogu reći da su na na svoja leđa natovarili veliko breme koje će vjerujem znati ponijeti i napokon uraditi sve da se započme sa druženjem veterana 4.gbr.

Uz dužan pijetet svim poginulim suborcima čestitam Vam 21. obljetnicu osnutka oklopa 4.gbr i neka Vas Bog čuva, završio je Žure.

Dražen Milardović: Ne mogu shvatiti zašto nam nisu dali našu zastavu OMB-e

Predsjednik Udruge oklopno mehanizirane bojne, Dražen Milardović, rezigniran infatilnim ponašanjem predsjednika udruge veterana 4.gbr Bože Zadre prema novoosnovanoj udruzi UOMB-e, kao i nepridavanja važnosti istoj rekao je:

Najoštrije osuđujem takvo ponašanje i ne mogu dozvoliti da se to prešuti, da nam isti nije dozvolio uzeti našu ratnu zastavu koju bi sa ponosom donijeli danas u Knin jednako kao i onda kada smo sa njom 5.kolovoza uVRO  "Oluja" ulazili u isti grad.

Udruga oklopno mehanizirane bojne kao legalno osnovana, pozvala je sve pripadnike 4.gbr da nam se danas pridruže na 21. obljetnici osnivanja OMB i da danas budemo svi zajedno na proslavi, nisu se pojavili. Po žurnom postupku ću sazvati konferenciju za tisak da bi pojasnio neke stvari mnogim pripadnicima 4.gbr da saznaju pravu istinu zašto je tomu tako, kaže Milardović.

B.P.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.