KOME JOŠ NIJE JASNO? Pupovčevo Srpsko narodno vijeće prozvalo HV za navodne zločine u VRO “Bljesak”, svoje srpske zločine koji su doveli do “Bljeska” nisu ni spomenuli

02.05.2021. 11:34:00

U povodu VRO Bljesak, Srpsko narodno vijeće, na čijem čelu je saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac, izdalo je priopćenje u kojem su napisali kako su u hrvatskoj vojno-redarstvenoj operaciji „ubijani srpski civili i  napadnute izbjegličke kolone“ te da je „počinjen ratni zločin u selu Medari“. 

Prije 26 godina započela je Vojno-redarstvena operacija “Bljesak”, koju su Hrvatska vojska i specijalna policija provele na području zapadne Slavonije. Napad je počeo 1. svibnja 1995. oko 5:30 sati iz tri pravca na teritorij pod tadašnjom zaštitom mirovnih snaga Ujedinjenih naroda na kojem je živjelo 15.000 Srba, piše SNV u priopćenju koje prenosimo dalje u cijelosti:

Ovogodišnji plakat za obilježavanja 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak u Okučanima / Foto: Hina

Prvoga dana operacije Bljesak, oko šest sati ujutro, samo pola sata nakon početka operacije, pripadnici Hrvatske vojske ušli su u selo Medari koje se nalazilo tik uz liniju razgraničenja. Ubrzo su počinili ratni zločin nad civilima koje su zatekli u njihovim kućama. Prema izvještaju HHO-a iz 2002. godine, od 24 civilne osobe srpske nacionalnosti koje su bile u selu ubijene su 22. Dvije djevojke su spašene jer ih je prepoznao i zaštitio jedan pripadnik Hrvatske vojske.

Među ubijenima 12 je žena, ubijeno je sedam članova obitelji Vuković, među njima sedmogodišnja i osmogodišnja djevojčica i 11-godišnji dječak. Najstarija žrtva bila je u 88. godini. Stanovnici Medara vjerovali su da će ih u slučaju vojne operacije Hrvatske vojske zaštititi mirovne snage un-a čija je baza bila u neposrednoj blizini sela.

Sredinom 2010. završena je ekshumacija posmrtnih ostataka 28 osoba iz zajedničke grobnice koja je bila na području mjesnog groblja Trnava. Na Zavodu za sudsku medicinu do proljeća 2012. godine identificirano je 14 stanovnika Medara ubijenih 1. svibnja 1995. godine, uključujući i sve članove obitelji Vuković.

Za zločin u Medarima nitko nije kazneno odgovarao i nije podignuta nijedna optužnica, piše SNV koje prenosi i imena navodno Srba u toj hrvatskoj vojno-redarstvenoj operaciji.

Nova objava

Na stranicama Srpskog narodnog vijeća također je objavljen post pod nazivom „Pamtimo povijest“ kojeg prenosimo u vijelosti:

Zabilježeno je 1. maja 1995. više napada na izbjegličke kolone. U ranim poslijepodnevnim satima u dva navrata napadnuta je kolona kod Novog Varoša. Otprilike u isto doba napadnuta je i izbjeglička kolona na području Bijele Stijene, a predvečer su izbjeglice napadnute i kod sela Benkovac. Napadnuti su Slavonci u zbjegu na nogometnom igralištu u selu Šeovica kod Pakraca gdje su život između ostalih izgubile Branka Krajnović, stara 7 godina i Milka Bosanac, petnaestogodišnja djevojčica. Milkina mama je ranjena i kasnije je podlegla ozljedama, dok je njen tata ubijen u zločinu počinjenom u Grahovljanima 1991. Preživjeloj Jovanki Bosanac, Milkinoj sestri, i svima koji su tokom VRO Bljesak izgubili svoje voljene i svoje domove izražavamo sućut zajedno sa našim suputnicima Centrom za nenasilnu akciju iz Sarajeva i Beograda.

Pupovčevo Srpsko narodno vijeće niti jednom riječju nije spomenulo ranije srpske zločine, ubijanje hrvatskih civila i zatvaranje autoceste Zagreb-Okučani Lipovac koja je dijelom prolazila kroz pobunjeni teritorij. Nisu napisali ni riječ isprike za sve zločine, ubijanje i protjerivanje hrvatskih civila sa okupiranog područja Hrvatske.

Ne, SNV uvijek i samo ističe navodne zločine nad Srbima, ne spominjući pritom ništa od onoga što se ranije događalo i što je dovelo do “Bljeska” i kasnije  “Oluje” koja je ugušila srpsku pobunu u Hrvatskoj. Kao da je sve počelo sa “Bljeskom” i “Olujom”, kao da se prije toga ništa nije događalo. KOme još nije jasno kako i ovakvim objavama Pupovac i društvo mu iz SNV-a nastoje mijenjati i nametati svoju povijest, kao što su nam nametali povijest i tijekom njihove propale Jugoslavije.

Izvor: Fenix.hr

Izvorni autor: Fenix-magazin/SIM

Autor: