Kosor ne želi HDZ-u prepustiti više od milijun kuna!

17.06.2013. 17:59:08

Bivša članica HDZ-a Jadranka Kosor, danas predsjednica kluba zastupnika s bratom i sestrom Kerum, predložila je izmjenu Zakona o financiranju političkih aktivnosti. Kaže da stranke koje tijekom mandata ostanu bez zastupnika ne mogu dobivati novac iz proračuna na njihov račun. Naime HDZ danas na račun Jadranke Kosor zarađuje više od 350 tisuća kuna godišnje. Jadranka Kosor rekla je da se detaljima Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe nije stigla baviti dok je bila premijerka, ali nakon vlastitog iskustva (kada ju HDZ izbacio iz stranke, op.a.) informirala se i zaključila da je taj zakon "nelogičan", piše tportal. "Zakon treba uskladiti sa stvarnošću. Ako se financiranje stranaka određuje prema broju zastupnika u Saboru, onda to treba provoditi dosljedno. Ako neki zastupnik izađe iz stranke usred mandata, tada stranka na osnovi njega ne može dobivati novac", rekla je Kosor te istaknula da ne traži da novac pripadne tom zastupniku, nego da se vrati u proračun. Kosor kaže da će HDZ zbog nje dobiti više od milijun kuna do kraja mandata i predlaže da se taj novac vrati na raspolaganje ministru financija. On bi, prema njezinom mišljenju, taj novac najbolje iskoristio kada bi ga dao za financiranje skloništa za zlostavljane žene. Naime svaka stranka na račun jednog zastupnika godišnje dobije 325.725 kuna, a za svaku zastupnicu dobije 10 posto više - odnosno 358.297 kuna. Nezavisni zastupnici, osim svoje saborske plaće, također dobivaju taj novac da bi lakše organizirali svoj rad. Kosor kaže da njezin prijedlog ne mijenja status nezavisnih zastupnika. "Čak ako neovisno izabrani kandidat i uđe u neku stranku, njemu ostaje taj novac", ističe Kosor. "U vremenima krize novac se mora trošiti transparentno i u skladu s fiskalnom odgovornošću. Očekujem da će ove predložene izmjene doći na saborsku raspravu ove jeseni i da će Vlada podržati prijedlog", rekla je Kosor. Upitana smeta li joj činjenica da HDZ i dalje zarađuje na njezin račun, nije konkretno odgovorila, rekavši tek da je to stvar "načela". Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.