Kusonje: Obilježena 25. godišnjica tragične pogibije pripadnika A satnije 105. Bjelovarske brigade.

09.09.2016. 08:09:30

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja u Rakovom potoku te pred kapelicom Male Gospe i Mimohodom istine u četvrtak poslijepodne u Kusonjama, nedaleko Pakraca, obilježena je 25. godišnjica tragične pogibije pripadnika A satnije 105. Bjelovarske brigade. Brojnim građanima Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije, Pakraca i Požeško-slavonske županije te članovima udruga proisteklih iz Domovinskog rata, obratili su se tehnički ministar branitelja i izaslanik premijera Tomo Medved i Ante Deur, isaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Na malu Gospu 1991. godine u zasjedi u Kusonjama pobunjeni Srbi i pripadnici tzv. JNA ubili su 20 pripadnika A satnije 105. bjelovarske brigade a dvije godine nakon toga na istome mjesto prilikom komemoracije od podmetnute mine smrtno su stradala još trojica hrvatskih branitelja. Govoreći o žrtvi poginulih branitela ministar Medved istaknuo je kako su oni svojom žrtvom pokazali kako se poštuje i voli domovina, tu ustvrdio kako “treba slijediti njihovu ljubav prema domovini tto je zalog za bolju budućnost naše zemlje“. Izaslanik predsjednice RH Ante Deur je obraćajući se okupljenima posebno mladima naglasio „moramo mladim generacijam istinski prenijeti vrijednosti Domovinskog rata da bi mladi znali što je to bilo a to prenošenje je naša zadaća i zadaća institucija RH“. Svetu misu za duše poginulih branitelja služio je Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevačke biskupije. Na jučerašnji dan 1991. godine, u Kusonjama napadnuta je ophodnja 20 bjelovarskih branitelja. Nakon duge i neravnopravne borbe, a tek nakon što im je nestalo streljiva, predali su se ranjeni i prežživjeli branitelji. Nakon predaje branitelji su mučki ubijeni te pokopani u masovnoj grobnici u Rakovom potoku kraj Kusonja. O ovom događaju iz Domovinskog rata, 2014. godine snimljen je igrani film „Broj 55“ redatelja Kristijana Milića naslovljen po kućnom broju kuće u kojoj su stradali hrvatski branitelji.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.