Manje novca za branitelje ravno je katastrofi

28.02.2016. 08:38:48

Golema je odgovornost i na braniteljskim udrugama, pa treba jasno označiti kriterije dodjele novca, koji su često nejasni, kaže Roko Mijić. Kao da politički igrokaz s (ne)imenovanjem ministra branitelja pa i najava o gašenju Ministarstva nisu izazvale dovoljno gorčine, najnoviji u nizu poteza vladajućih – objava nacrta državnog proračuna prema kojem će upravo njihovu resoru srezati 56 milijuna kuna – dovela je braniteljsku populaciju do točke vrenja. – To je jako loša slika koju šalju oni koji tvrde da su domoljubi, kojima su prsa poplavjela od busanja u hrvatska prsa. Ma to je katastrofa! Vladajući se ponašaju kao da u 25 godina države, za koju smo toliko krvi prolili, nisu ama baš ništa naučili. Imenovanje Mije Crnoje nanijelo je trajne posljedice za braniteljsku populaciju i ostaje nejasno kako je uopće mogao biti predložen, a što se tiče Milijana Brkića, premalo je informacija da bih uopće razumio što se događa. Ukupno gledano, takvim potezima vrijeđaju sve branitelje – kaže umirovljeni pukovnik Ivica Pandža Orkan, ratni zapovjednik obrane Sunje. Četvrti tjedan bez ministra Zabrinutost ne krije ni umirovljeni bojnik iz Tigrova Ilija Vučemilović Šimunović. – Nažalost, već smo četvrti tjedan bez čelnog čovjeka Ministarstva, i to u trenutku kad se donosi državni proračun. A prema naznakama, sredstva će biti umanjena za 56 milijuna kuna. Time se šalje sasvim druga poruka od onoga što se obećavalo u predizborno vrijeme. Nama, populaciji u koju se svi zaklinju kao u nešto najvrednije – kaže Vučemilović, dodajući da su branitelji svjesni stanja u kojem se društvo nalazi te da su i dosad pokazali spremnost na žrtvu svojim zdravljem i životima za domovinu, ali i višestrukim odricanjima od svojih materijalnih prava. – Tim više me žalosti takav odnos prema našoj populaciji. Moj je apel premijeru i vladajućoj koaliciji: gospodo, imenujte ministra koji će rješavati probleme i ostvarivati predizborna obećanja, nemamo vremena jer svakim danom nas je sve manje – kazao je Vučemilović. Previše frustracija Na tom tragu, umirovljeni brigadir HV-a i negdašnji zamjenik zapovjednika Operativne grupe Sinj Roko Mijić upozorava da je, prema podacima koje je prikupio iz MORH-a i MUP-a, tijekom 2008. godine obavljeno 950 pogreba branitelja, dok je protekle godine umrlo njih trostruko više, čak 2647! – U takvoj situaciji smanjiti proračun ravno je katastrofi. Kažu da je sve to posljedica rata, ali tolika smrtnost branitelja posljedica je i poraća, odnosno odnosa političara svih opcija prema nama. Golema je odgovornost i na braniteljskim udrugama kojih je previše, pa treba jasno označiti kriterije dodjele novca, koji su često nejasni. Zaista smo frustrirani jer to su teme kojima se trebamo baviti, kao i Zakonom o pravima branitelja koji treba hitno povući. Treba zaustaviti razdvajanje mirovina i baviti se zdravljem veterana – zaključio je Roko Mijić.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.