Matić razljutio bosanske Hrvate: 'Nismo lažirali ranjavanja, vraćaj nam status ili će pljuštati tužbe!!

07.10.2013. 16:49:45

Matić je "izbrisao" 10.009 ratnih vojnih invalida, pripadnika HVO-a uz objašnjenje kako se radi o spornim rješenjima koje je potpisivao Ljubo Česić Rojs, a koja su identična jedna drugima i u svima piše da je osoba ranjena na Južnom bojištu. HVO uzvraća udarac... Tisuće pisama koja su stigla na adrese bosanskih Hrvata, a u kojima su od strane ministarstva branitelja obaviješteni o odluci da im se briše status RVI-a, uznemirile su braniteljske udruge. Ministarstvo je ovakvu odluku omogućilo dopunom zakona o braniteljima i to člankom 42 koji dopušta oduzimanje statusa ratnog vojnog invalida ukoliko se dokaže da nije sudjelovao u obrani suvereniteta Republike Hrvatske. Tako je Matić "izbrisao" 10.009 ratnih vojnih invalida, pripadnika HVO-a uz objašnjenje kako se radi o spornim rješenjima koje je potpisivao Ljubo Česić Rojs, a koja su identična jedna drugima i u svima piše da je osoba ranjena na Južnom bojištu. Nije poznato hoće li ovom odlukom pripadnici HVO-e izgubiti pravo na stečene mirovine, jer se ministarstvo branitelja poziva na odluku ministra Mrsića i kaže: "Što će biti s mirovinama pripadnika HVO-a, to je pitanje za ministra Mrsića. Kada oni prouče dokumentaciju, sigurno ćete dobiti njihov stav. Naša namjera ovim rješenjima je onemogućiti dalje tužbe protiv RH jer stalne ovrhe za invalidnine otežavaju rad Ministarstva branitelja. Uz to želimo vratiti do sada isplaćeni 31 milijun kuna bez kojih smo ostali zbog tih tužbi." Sve ovo se nikako nije svidjelo pripadnicima HVO-a koji su ovih dana održali izvanrednu, proširenu sjednicu u Mostaru na kojoj su zaključili: 1. Ništavnim rješenjima ne prihvaćamo, negiranja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske. Ovakvim rješenjima poništavate zapovjednu strukturu HV-a i MORH-a, a koji su direktno zapovijedali postrojbama HVO-a i time poništavate odličja dobivena za obranu suvereniteta RH i hrvatskog naroda, dodijeljena od strane Vrhovnog zapovjednika Oružani snaga RH dr. Franje Tuđmana. 2. HVIDR-a HVO H-B stoji iza svoga članstva i ne može preuzeti odgovornost na ova rješenja od Ministarstva branitelja RH, koja mogu prouzročiti posljedice kako za korisnike stečenih prava tako i za RH. Sugeriramo svome članstvu da podnesu tužbe u zakonskom roku i ne povlačiti ih dok ne dobijemo pisano jamstvo Vlade RH. 3. Tražimo od Vlade RH pisano jamstvo da se neće dirati zakonom stečena prava za stradalnike južnog bojišta. Vašim pisanim jamstvom spremni smo na povlačenje i ne podnošenje daljnjih tužbi. 4. Prihvaćamo sva zakonska rješenja Vlade i Sabora RH koja reguliraju prava pripadnika HV, kao i pripadnike HV-HVO (južno bojište). 5. Osuđujemo postupke ratnih vojnih invalida koji su do sada tužili RH i prouzročili ovakvu situaciju zbog svojih osobnih materijalnih interesa, te nam doveli u pitanje gubitka prava u RH za 10009 korisnika mirovina to jest roditelja, djece, supružnika i RVI-a njihovih suboraca. S.V./dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.