Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

25.11.2020. 09:30:00

Četiri sestre Mirabal su nazvane Las Mariposas (španj. leptiri). U spomen na njih danas se slavi Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Danas se slavi Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na sestre Mirabal, koje su tog dana 1960. nasilno ubijene po nalogu diktatora Dominikanske Republike Rafaela Trujila. Za života su četiri sestre bile aktivistice u borbi protiv Trujillovog autokratskog režima. Nazivali su ih Las Mariposas (španj. leptiri). Na današnji su se dan tri od četiri sestre vraćale iz posjete svojim supruzima u zatvoru kad su ih napali pripadnici Trujillove tajne policije. Sve tri su, zajedno s vozačem, bile zadavljene i polomljene su im kosti, a automobil je bačen u provaliju. Na životu je ostala samo jedna sestra, koja se i dan danas zalaže za očuvanje uspomene o ubijenim sestrama.

Ujedinjeni Narodi 1999. proglasili su današnji dan Danom borbe protiv nasilja nad ženama.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: ph,ij/Foto: slika zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.