Mesić će ostati i bez tjelesne zaštite, za nju nema objektivnih okolnosti

15.04.2016. 19:19:54

Neposredna zaštita će koštati državu koliko i do sada, osim što više neće biti troškova za ured. Nakon ukidanja Ureda čuvat će se njegov stan i imat će neposredno tjelesno osiguranje, kazao je Cvrtila Sigurnosni stručnjak Željko Cvrtila za Direktno.hr je komentirao ukidanje Mesićeva ureda i troškove koji se njegovim ukidanjem ne smanjuju. Cvrtila napominje kako se ukidanjem Ureda ne ukidaju i prava na neposrednu tjelesnu zaštitu bivšeg predsjednika. "Neposredna zaštita će koštati državu koliko i do sada, osim što više neće biti troškova za ured. Nakon ukidanja Ureda čuvat će se njegov stan i imat će neposredno tjelesno osiguranje", kazao je Cvrtila. Smatra da će i to pravo Mesiću biti ukinuto. "Mesić bi mogao ostati i bez tog prava jer nema nikakvih objektivnih okolnosti, koliko ja znam i koliko je javnost upoznata, zbog kojih bi ga se trebalo štititi, s obzirom da već dugo nije nikakav dužnosnik. Također, nema niti prijetnji prema njemu zbog kojih bi se ta zaštita objektivno provodila", rekao je Cvrtila. Bez obzira na pravo o neposrednoj zaštiti koje nije de facto ukinuto izmjenom zakona, Cvrtila objašnjava zašto bi Mesić mogao ostati i bez toga. "Smatram da bi, prema ovoj izmjeni zakona, Mesiću ostalo pravo na neposredno tjelesno osiguranje ali sukladno sigurnosnoj prosudbi. Sigurnosnu prosudbu donosi UPPS (Uprava za posebne poslove sigurnost) koji ako procijeni, a smatram da nema razloga za takvom zaštitom, vjerojatno će vrlo brzo to tjelesno osiguranje moći biti otkazano", kazao je Cvrtila te dodao: "I danas imate neke dužnosnike, ministre, koji se štite ne zato jer se moraju štititi po zakonu već zato što se za svakog zasebno radi sigurnosna prosudba. Ako se pokaže da ih se ne treba štititi onda se to osiguranje ukida. Ne znam zašto bi Mesić bio iznimka. To treba svrstati na istu razinu", rekao je sigurnosni stručnjak Željko Cvrtila za Direktno.hr.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.