Milan Kujundžić ostaje ministar, oporba nije skupila većinu

18.10.2019. 16:05:00

Zastupnici u Hrvatskom saboru glasali su o povjerenju ministru zdravstva Milanu Kujundžiću, a prijedlog o nepovjerenju nije prihvaćen.

Milan Kujundžić ostaje ministar zdravstva. Po drugi put u godinu dana saborska oporba nije uspjela smijeniti ministra zdravstva Milana Kujundžića, od 76 glasova potrebnih za opoziv opozicija ih je u petak prikupila 48.

"Nije donesena odluka o iskazivanju nepovjerenja ministru zdravstva", konstatirao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nakon što se pokazalo da je od 127 zastupnika u sabornici za opoziv bilo njih 48, protiv 79, a nitko suzdržan. Kujnudžićev opoziv tražilo je 32 oporbenih zastupnika na inicijativu Mosta.

Iako se činilo da bi glasanje o Kujundžiću mogao biti test vladajuće koalicije s obzirom na potporu HNS-a i Kluba Milana Bandića zahtjevima prosvjetara, nakon premijerove najave o povećanju plaća zastupnici iz obaju klubova dali su u petak Kujundžiću potporu.

Oporba je do samog glasanja ponavljala kritike na ministrov račun, a HDZ ga je odlučno branio.

''Kujundžić je zdravstveni sustav doveo pred potpuni kolapas, liste čekanja sve su duže, a to dovodi do tihe privatizacije. No ključan razlog zbog kojeg više ne može biti ministar jest to što nije osigurao financijsku održivost sustava, on ne zaslužuje voditi zdravstvo'', rekao je Željko Jovanović (SDP).

Željko Reiner (HDZ) uzvraća da je oporba tražila Kujundžićev opoziv na temelju "mizernog uratka", zahtjeva koji se sastojao od jedne stranice teksta, na kojoj nisu bili u stanju argumentirati ni jednu primjedbu.

"Nije bilo ni jednog navoda što je taj ministar napravio krivo, što je tako kobno napravio da ga valja smijeniti. U tom mizernom uratku nema ni jedne brojke, a govori se o financiranju zdravstva", poručio je oporbi prozivajući je da je svojim istupima stvorila krivu sliku u javnosti o stanju u hrvatskom zdravstvu.

Čelnik Mosta Božo Petrov uoči glasanja pokušao je kupiti malo vremena, zatražio stanku te je kazao kako bez obzira hoće li se Kujundžića podržati ili ne, građani pamte. Stanku su zatražili i drugi klubovi zastupnika.

Nakon stanke zastupnici su ponovno zatražili stanku. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković izrekao je nekoliko opomena uslijed svađe zastupnika, a među njima je i zastupnik i iz redova njegove stranke HDZ - Branko Bačić.

Zastupnici su provociranjem razljutili Jandrokovića koji je, nakon što se niz zastupnika javilo za povredu poslovnika zapravo repliciralo, zastupniku Mosta Nikoli Grmoji rekao: ''Dobivate opomenu, kolega Grmoja. Ali ono što je gore od opomene je to što ste me prevarili. Lagali ste da nećete raditi repliku, a radili ste repliku. Molim vas da se držimo reda i da budemo korektni.''

Most: Izostale su reforme

Glasanje o povjerenju ministru zdravstva tražilo je 32 oporbenih zastupnika na inicijativu Mosta, koji ga je prozivao za izostanak reformi i strateškog upravljanja zdravstvenim sustavom.

Zastupnici podržali godišnje izvješće o radu Vlade

Hrvatski sabor većinom je glasova, 79 za i 55 protiv, prihvatio godišnje izvješće o radu Vlade koje je premijer Andrej Plenković ovaj tjedan podnio Saboru, a podržao je i mjere Vlade iznesene u godišnjem izvješću.

Premijer je izvješće predstavio kroz četiri glavna stupa na kojima počiva politika Vlade: Pravna sigurnost, Konkurentnije gospodarstvo i ravnomjerniji razvoj, Zaštita obitelji, tolerantnog i pravednog društva te Jača i sigurnija Hrvatska u Europi i svijetu.

U izvješću je naveo kako smo na svim tim područjima ostvarili značajni napredak i postigli opipljive rezultate na političkoj, gospodarskoj i društvenoj razini, ali i naglasio da je još uvijek "puno posla pred nama".

Govoreći o radu svoje Vlade u trećoj godini mandata, Plenković je naveo kako je to bila godina u kojoj je očuvana politička stabilnost, učvršćen gospodarski rast, nastavljeno porezno rasterećenje i strukturne reforme. Podsjetio je da je pokrenut velik broj infrastrukturnih projekata, značajno povećano korištenje europskih fondova i vraćen investicijski rejting, te je postignut snažan rast zaposlenosti, plaća, mirovina i socijalnih davanja.

Najavio je također da će Vlada ponuditi povećanje plaća u idućoj godini od 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima, u tri vala povećanja po 2 posto, zbog čega se odgađa smanjenje stope PDV-a za jedan postotni bod koje je bilo planirano od 1. siječnja. Isto tako, najavio je podizanje neoporezivog dijela dohotka s 3800 na 4000 kuna, kao i povećanje minimalne plaće.

Plenković je poručio i kako je njegova Vlada svakog trenutka spremna izaći pred hrvatske birače pa neka birači odluče kome žele povjeriti budućnost Hrvatske.

Uz godišnje izvješće o radu Vlade, saborski zastupnici većinom glasova podržali su i mjere Vlade koje su iznesene u godišnjem izvješću, zaključak koji su predložili klubova zastupnika vladajuće većine.

Izvor: Dnevnik.hr

Izvorni autor: M.V.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.