Milanović danas podnosi godišnje izvješće o radu Vlade

24.09.2013. 09:05:52

0063007.48

U Saboru se danas očekuje izvještaj premijera Zorana Milanovića o radu Vlade. Novost je to u odnosima izvršne i zakonodavne vlasti nakon izmjena Poslovnika Sabora.

Godišnje izvješće o radu Vlade jedna je od novosti koje predviđa novi Poslovnik u odnosima zakonodavne i izvršne vlasti. Članak 128. kaže kako će predsjednik Vlade usmeno izvijestiti Sabor o uočenim pojavama, problemima i stanju u društvu, kao i o aktivnostima Vlade. Zašto je onda stavljeno kao 26. točka Dnevnog reda, upitala je na prošlotjednom aktualcu odmah oporba, no predsjednik Sabora Josip Leko bio je neumoljiv. "U utorak startamo s tim", odgovorio je Leko HDZ-ovom Davorinu Mlakaru koji je upitao zašto jedna tako bitna stvar nije odmah na početku Dnevnog reda jesenskog zasjedanja Sabora. Predsjednik parlamenta zaključio je kako je u interesu Sabora i građana da se s izvješćem počne upravo u ovom tjednu jesenskog zasjedanja. A što javnost danas može očekivati? Prema članku 128. Poslovnika Sabora u dijelu koji govori o odnosima Sabora i Vlade, premijer je dužan jedanput godišnje, na početku drugog redovitog zasjedanja Sabora usmeno predstaviti Saboru godišnje izvješće Vlade, u kojem će izvijestiti Sabor o uočenim pojavama, problemima i stanju u društvu, kao i o aktivnostima Vlade.

Bez replika

Govor predsjednika Vlade može trajati najdulje jedan sat, a na njega nije dopuštena replika. O godišnjem se izvješću vodi rasprava u kojoj mogu sudjelovati samo klubovi zastupnika. Predstavnik kluba u raspravi može govoriti najdulje 20 minuta. Nakon provedene rasprave predsjednik Vlade podnosi završno izlaganje koje može trajati najdulje 20 minuta. U raspravi nije dopuštena replika. Također, na temelju godišnjeg izvješća i provedene rasprave Sabor može donositi akte u skladu s ovim Poslovnikom kojima obvezuje Vladu na poduzimanje određenih radnji. U Vladi nisu htjeli govoriti o samom sadržaju izvješća te su pozvali na strpljenje, a oporba ga nestrpljivo iščekuje. Mišljenja su ipak podijeljena - i dok jedni smatraju da bi Milanović trebao govor usmjeriti prema planu gospodarskog razvoja i ne govoriti o temama poput lex Perkovića ili ćirilice, drugi misle da bi i na tim temama trebao dati konkretne odgovore. Ostaje tek vidjeti kako će prvo izvješće o radu Vlade pred Saborom izgledati. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.