MILANOVIĆ ‘POKOPAN’ U SABORU! Jandroković odnio pobjedu: Evo što slijedi Milanoviću!

19.03.2021. 14:54:00

Sabor je u petak prihvatio odluku Odbora za Ustav koji je dao za pravo predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću koji na dnevni red nije stavio prijedlog predsjednika Republike Zorana Milanovića da se za čelnicu Vrhovnog suda odabere Zlata Đurđević.

Pozivajući se na kršenje poslovnika, Jandroković je pozvao Milanovića da doradi prijedlog, što on nije napravio smatrajući da prema Ustavu može predložiti kandidata bez da se javio na javni poziv.

Sabor je sa 77 glasova prihvatio odluku Odbora za Ustav. Suzdržano je bilo 12 zastupnika, a protiv je glasao 41 zastupnik. 

Na dnevnom redu sjednice Sabora, među ostalim, bilo je izjašnjavanje o podnesenim amandmanima.

U Saboru se, među ostalim, glasuje i o tome hoće li nova pučka pravobraniteljica biti Tena Šimonović Einwalter ili Sandra Hančić. 


Zastupnici će glasati o izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima koje će dodatno olakšati stjecanje statusa hrvatskog branitelja.

Vlada je predložila izmjene koje su u Saboru doživjele oštre kritike dijela oporbe. Uglavnom se zamjera dodatnom širenju prava branitelja. Predloženo je da se prethodna stručna procjena ukine, a vještačenje koje obavlja Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju u zapošljavanje osoba s invaliditetom, prebaci u nadležnost Ministarstva branitelja gdje će ga provoditi posebna liječnička povjerenstva koja će imenovati ministar.

Osim toga, ubrzat će se postupak stambenog zbrinjavanja hrvatskih ratnih vojnih invalida kroz kupnju stanova na lokacijama na kojima nije isplativa organizirana izgradnja. Predlaže se i ubrzanje postupka i dodatna prilagodba ostvarivanja prava namijenjenih socijalno ugroženim skupinama, kao što su jednokratna novčana pomoć i naknada za nezaposlene hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji. Onim braniteljima koji su naknadno ostvarili taj status, a već ranije imaju priznato pravo na mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, omogućava se ostvarivanje prava na mirovinu.

U Saboru će se glasati i o Prijedlogu zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata čija su prava trenutno regulirana zakonom iz 1992. Mijenjan je 12 puta, a nije obuhvatio sve civilne stradalnike. Time bi prava mogli ostvariti hrvatski, ali i strani državljani uz uvjet da su u trenutku stradanja imali prebivalište u Hrvatskoj. Procjenjuje se da je oko 2500  novih korisnika statusnih prava temeljem novog zakona.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Sanja Plješa/ Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Autor: