Ministar Hasanbegović: Neumjesno je ministra kulture pitati što misli o napadu na nekoga

04.04.2016. 20:48:50

O izjavi o napadu na Tomića – Ne bih ulazio u potankosti, ali podsjećam da je gospodin (Ante Tomić, op. nov.) u beogradskim novinama mene nazvao, citiram, retardom i maloumnikom. Mislim da je to skandalozno i bez presedana čak i po standardima hrvatskoga novinskoga i medijskoga govora, ali zanimljivo, Hrvatsko novinarsko društvo niti ijedna druga ustanova nije na to reagirala – rekao je Hasanbegović Na upit novinara o svojoj izjavi o napadu na književnika i novinara Ante Tomića u Splitu, ministar kulture Zlatko Hasanbegović je nakon sastanka s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom rekao da to nije bilo nikakvo priopćenje ni izjava, nego jedna ad hoc intervencija vezana uz upit jedne konkretne medijske kuće. – Ali, uistinu, stizali su upiti vezani i uz provale kod gospodina Frljića. Ministarstvo kulture nije prava adresa za komentare, ne daj Bože da se dese, fizičkih napada. Prava adresa je Ministarstvo unutarnjih poslova koje mora štititi sigurnost građana. Dakle, neumjesno je ministra kulture pitati što misli o napadu na nekoga. Ja sam bezuvjetno osudio nasilje. Nasilje je osuđeno bezuvjetno, ali upozoravam, u pogledu još uvijek marginalne pojave tjelesnoga nasilja u hrvatskom društvu, da kod nas postoji porast potpuno iracionalnoga govora mržnje i različitih uvreda kojima sam, među ostalima, i ja bio obasut posljednjih mjeseci. Ne bih ulazio u potankosti, ali podsjećam da je gospodin (Ante Tomić, op. nov.) u beogradskim novinama mene nazvao, citiram, retardom i maloumnikom. Mislim da je to skandalozno i bez presedana čak i po standardima hrvatskoga novinskoga i medijskoga govora, ali zanimljivo, Hrvatsko novinarsko društvo niti ijedna druga ustanova nije na to reagirala. Mislim da se to treba znati. Nikada nisam harangirao niti osobno vrijeđao i mislim da se to treba znati. Ja sam uistinu osoba dijaloga, ali i načelnih beskompromisnih političkih i nacionalnih stavova, no ne tražim da to svi slijede – rekao je Hasanbegović. Na pitanje da su predstavnici židovskih organizacija najavili da 22. travnja neće doći na komemoraciju u Jasenovac, ministar Hasanbegović je rekao da Ministarstvu kulture nije stigla takva najava.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.