Ministar Matić odlikovao 14 hrvatskih branitelja

31.07.2013. 13:57:11

Ova odlikovanja zaslužena su i trebala su biti uručena prije, poručio je ministar Matić

Ministar branitelja Predrag Matić uručio je 15 odlikovanja 14-orici istaknutih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, u povodu proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

– Čast mi je što ova odlikovanja, uime predsjednika Josipovića, mogu uručiti uoči najvažnijeg dana za sve hrvatske branitelje, dana kada se ne naslađujemo nad tuđim porazom, ali potpuno opravdano slavimo pobjedu. Ova odlikovanja zaslužena su i trebala su biti uručena prije. Predsjednik Josipović i ova Vlada danas ispravljaju tu pogrešku – tom je prigodom istaknuo ministar Matić.

Redom bana Jelačića, za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske i osobite vojne zasluge u njihovom ustroju, odlikovan je hrvatski branitelj i umirovljeni brigadir iz Domovinskog rata, gospodin Darko Kereša. Tijekom svoje bogate vojne karijere obnašao je niz odgovornih dužnosti te je dao izniman doprinos u promicanju ugleda Oružanih snaga Republike Hrvatske. Redom hrvatskog križa za teško ranjavanje u Domovinskom ratu posmrtno je odlikovan gospodin Bekim Beriša, HRVI 50%. Ranjen je u akciji 16. 6. 1992. godine prilikom izvršavanja borbenih zadaća na istočno-slavonskom bojištu. Kao general Oslobodilačke vojske Kosova i član Glavnog štaba OVK zajedno sa šestoricom suboraca poginuo je 10. 8. 1998. godine. Odlikovanje je uručeno sestri pokojnog Bekima Beriše, gospođi Zyurafete Tolaj i nećakinji Boniti Tolaj. Za teško ranjavanje u Domovinskom ratu Redom hrvatskog križa odlikovani su još i Franjo Barak, Dragan Barić, Miljenko Kolobarić, Tomislav Kranjčec i Robert Krišto. Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u Domovinskom ratu odlikovani su Ljubomir Cerovac, Dražen Milinković i Blaško Prišić. Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, odlikovani su Muhamed Humanić, Zdravko Knez, Miroslav Kristofić, Romano Radetić, dok je Spomenicom Domovinskog rata, za sudjelovanje u Domovinskom ratu, odlikovan gospodin Robert Krišto. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.