Mladen Bajić neće biti ustavni sudac, nitko nije prošao tajno glasovanje

10.07.2015. 15:18:29

Najviše glasova, 99, dobila je profesorica ustavnog prava Sanja Barić, sutkinja Ivana Čalić dobila je 36, a bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić 52 glasa. Suce Ustavnog suda Sabor je birao tajnim glasovanjem, u kojemu HDZ nije sudjelovao. Glavna oporbena strana nije sudjelovala ni u cijelom postupku izbora, a Peđa Grbin, predsjednik Odbora za Ustav koji je provodio postupak izbora, iznio je svoje viđenje zašto je tako. “Nismo htjeli pristati na političku trgovinu. U prosincu istječe mandat još pet sudaca i predsjednice. U ovo doba iduće godine, ako se ne izaberu suci, bit će kriza, neće postojati kvorum”, naglasio je. Od 151 zastupnika, listiće je preuzelo njih 108, a glasovalo 107, nevažećih je bilo pet listića, rekao je nakon glasovanja predsjednik Sabora Josip Leko. Nitko od kandidata nije izabran, žao mi je, objavit ćemo novi natječaj, najavio je Leko. HDZ nije sudjelovao u dosadašnjem postupku izbora, ni u saborskoj raspravi o kandidatima, pa su za imenovanje novih sudaca potrebni glasovi svih ostalih oporbenih stranaka. Sabor će također raspravljati i o izmjenama i dopunama Zakona o pravu na pristup informacijama. Tim se izmjenama, među inim, propisuju informacije koje su tijela javne vlasti obvezna objavljivati na svojim internetskim stranicama na lako pretraživ način. Propisana je i obveza proaktivne objave informacija o postupcima javne nabave, dokumentacije potrebne za nadmetanje, informacija o izvršavanju ugovora itd. Propisana je obveza provedbe savjetovanja i za podzakonske propise. Saborski zastupnici idući bi tjedan trebali zaključiti redovitu parlamentranu sezonu, redovito zasjedanje završava, naime, 15. srpnja.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.