MLADEN PAVKOVIĆ: UKINUTI ZAKON O OPĆEM OPROSTU

29.01.2019. 14:40:15

Autor: Mladen Pavković

Sve se češće s pravom postavlja pitanje o ukidanju Zakona o općem oprostu, koji je donio Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske 20. rujna 1996. Ovim se zakonom dao opći oprost od kaznenog progona i postupka počiniteljima kaznenih djela u agresiji, oružanoj pobuni ili oružanim sukobima te u svezi s agresijom, oružanom pobunom ili oružanim sukobima u Republici Hrvatskoj. Oprost se odnosi na nedjela počinjena od 17. kolovoza 1990. do 23. kolovoza 1996. Na taj način iznimno veliki broj pripadnika agresorskih postrojbi Srbije, Crne Gore, a poglavito onih koji su bili u JNA (kao i domaće izdajice i dezerteri) ostali su nekažnjeni, iako su učinili veliki broj zvjerstva u vrijeme svetog hrvatskog obrambenog Domovinskog rata. Taj Zakon donesen je u dobroj vjeri, da se “primire” strasti, da se više “ne ratuje”, ali svjedoci smo da su ga oni koji su bili počinitelji brojnih kaznenih djela naprosto zlorabili i da nam se sada smiju u lice. Hrvatski organi gonjenja, a poglavito Državno odvjetništvo svako malo pronađe nekog hrvatskog branitelja i ako ništa drugo, a ono ga optuži za neki navodni zločin prema Srbima, kao da su Srbi ratovali u Srbiji, a ne u Hrvatskoj. Ljudi poput Milorada Pupovca nikada i ne spominju ovaj Zakon, već se prave kao da za njega nisu ni čuli, pa neprestano ističu kako je u ratu bilo zločina na jednoj i drugoj strani.

Promašen zakon

No, ako smo oprostili tolikim četnicima-ubojicama onda zašto se primjera radi ne pušta jednog Veljka Marića, hrvatskog branitelja, kojeg su primjerice u Beogradu osudili na drastičnu kaznu od 12 godina zatvora, za navodno ubojstvo Petra Slijepčevića 1991. u Rastovcu, i to na osnovu “rekla-kazala”. (Marić već nekoliko godina služi kaznu u Hrvatskoj). Tko će i kada odgovarati za sve one koji su pronađeni u masovnim grobnicama diljem Hrvatske? Još se ne zna sudbina oko 1.900 hrvatskih branitelja i civila. Vode se kao nestali. Srbi ne žele otkriti grobnice gdje su ih sahranili, bez obzira na Zakon o oprostu, koji se pokazao kao još jedan u nizu “promašenih” zakona.

Popis oslobođenih po promašenom zakonu

Stoga se ovaj Zakon treba i mora ponovno preispitati, tim prije što smo svjedoci da Hrvatska ne oprašta ni onima koji su bili na strani pobjednika, tj. hrvatskim braniteljima, koji su branili i obranili svoj narod i svoj dom. Osim toga, bilo bi nužno da se objavi i Registar svih onih koji su oslobođeni na temelju ovog Zakona, tek toliko da znamo s kim živimo i s kim imamo posla.

Da se ne zaboravi! T

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.