Mladi policajac Eugen koji je dao život za obranu Daruvara simbolično se vratio kući u rodnu Pulu - TUŽNO SJEĆANJE

02.05.2022. 09:56:00

U pulskom brodogradilištu Uljanik otkrivena je spomen ploča prvom poginulom policijskom službeniku i branitelju rodom iz Istre Eugenu Lapčiću.

Eugen Lapčić bio je Puljanin, uljanikov dizaličar, kojeg je život odveo u Daruvar. Na početku Domovinskog rata, vođen domoljubljem, Eugen je postao djelatnik Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske te je službu obavljao u Policijskoj postaji Daruvar. Stradao je u rujnu 1991. godine u Doljanima, u obrani grada Daruvara, obavljajući časni policijski poziv koji je odabrao i braneći svoju domovinu Hrvatsku.

Stradala 762 policijska službenika

-Dužnost mi je danas istaknuti bitnu ulogu hrvatske policije u Domovinskom ratu jer upravo je hrvatska policija, na samom početku Domovinskog rata, bila jedina oružana sila i formacija koja se mogla suprotstaviti brojčano jačem neprijatelju. Hrvatski policajci hrabro su krenuli u obranu domovine, ne zanemarujući pritom i svoje zahtjevne policijske zadaće očuvanja stanja sigurnosti i zaštite građana. Zajedno s hrvatskom vojskom, policijski službenici branili su svaki pedalj ove naše lijepe zemlje i pravo svakog pojedinca na slobodu i neovisnost. U toj borbi izgubili smo 762 svojih kolega. Ponosni smo na njihovu hrabrost i žrtvu jer ona nam je omogućila da danas živimo u slobodi i miru. I po tome ćemo zauvijek pamtiti našeg Eugena. Po hrabrosti i domoljublju. I uvijek ćemo to s ponosom isticati kako bi naše mlađe generacije znale cijeniti žrtvu naših branitelja – istaknuo je načelnik Policijske uprave istarske Božo Kirin.

Zarobili i zvjerski mučili branitelje

Spomen ploča hrabrom Istraninu otkrivena je upravo na dan njegova rođenja, a počast su mu, uz njegovu obitelj i načelnika Policijske uprave istarske, odali i zamjenik istarskog župana Tulio Demetlika, gradonačelnik Pule Filip Zoričić, direktor Uljanika Samir Hadžić i radnici brodogradilišta te Eugenovi suborci iz Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara ’91.

Alfonso Tutić, Eugenov suborac i predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Daruvara ’91 u emotivnom govoru se prisjetio tog teškog 1. rujna 1991. godine.

Četničko-terorističke grupe krenule su u još jedan u nizu napada na Daruvar. U Doljanima su zarobili skupinu branitelja i civila te su ih zvjerski mučili.

Vratio se svojoj dragoj Puli

Od zadobivenih ozljeda smrtno su stradali policajci Policijske postaje Daruvar Eugen Lapčić i Srećko Manđini te pripadnici Odreda narodne zaštite Željko Bublić, Vlado Plažanin i Tihomir Lneniček, dok je 12-ero branitelja i civila ranjeno.

Teško susprežući suze, svima koji su doprinijeli postavljanju spomen ploče zahvalila je Eugenova sestra Nevenka Žiković-Gržetić te se uz pjesmu kantautora Davora Terzića ”Sudbe put” Eugen na simboličan način vratio svojoj dragoj Puli i svom Uljaniku, dok će uz stihove pjesnikinje Vesne Petrić Terzić uspomena na njegovu hrabrost i žrtvu vječno živjeti u pjesmi ”Sunce Hrvatskoj”.

Izvor: Bjelovar.live

Izvorni autor: ika/Foto: snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.