'Mladim rigoroznim četnikom Milakovićem upravlja Stanimirović: Ćirilicom na Ovčari žele izazvati novi rat!'

21.08.2014. 11:06:26

Odluka Ustavnog suda da referenduma o ćirilici neće biti nije zadovoljila predstavnike Srba u Hrvatskoj, a njihov vukovarski predstavnik poručuje da ćirilicu žele u cijelom gradu dok o Ovčari mogu pregovarati.

Predsjednik vukovarskog SDSS-a Srđan Milaković nezadovoljan je odlukom Ustavnog suda, a premda im ne smeta zabrana referenduma, smetaju im popratni sadržaji odluke kojima se otvara mogućnost da se Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina primjenjuje samo u onim dijelovima grada ili općine gdje je neka manjina većina. Kada bi se Milakovićev zahtjev pojednostavnio glasio bi otprilike - ćirilicu hoćemo u cijelom Vukovaru, a o Ovčari možemo pregovarati.

No, zbog takvog stava mladi vukovarski SDSS-ovac u braniteljskim redovima izazavao je lavinu negodovanja. Maloljetni vukovarski branitelj Enver Arnautović u razgovoru za naš portal navodi kako je to postupak onoga koji želi uništiti suživot Srba i Hrvata u Gradu heroju. "Taj čovjek je kreten koji želi rat i ako je tako neka ga traži u Srbiji. Njihov cilj je da zavladaju i da od nas prave barbare, a mi smo pozvali premijera Milanovića i ministra Bauka da u pol' bijela dana dođu u Vukovar skidati dvojezične ploče i nitko im neće ništa, dapače pridržati ćemo premijera u slučaju pada", poručuje Arnautović. Ovaj maloljetni branitelj kaže kako je odvratno da Srbi postavljaju uvjete u gradu za koji se borio, a još ga više ljuti što to čini upravo Milaković. Sve to, tvrdi naš sugovornik, dokaz je da niti srpski predstavnici vlasti ne brinu za svoj narod. "Njih zanimaju samo njihove plaće, a da se uspostavi normalan suživot to im ne bi odgovaralo. Ljudi kao što je Srđan Milaković žele nemire u Vukovaru jer da se on kao predstavnik Srba ponaša normalno ne bi došao do izražaja. Da se uspostavi normalan suživot taj bi uzeo lopatu u ruke i išao raditi, eto to bi morao. To je čovjek koji ne zna hrvatski, pazite on govori šargarepa umjesto mrkva", prepričava Arnautović.

Maloljetni branitelj pojasnio nam je da u njegovom gradu postoje lokali u koje zalaze Srbi, ali jednako tako postoje i lokali za ostale. Iza Milakovića koji na takvoj podjeli radi ne stoje nikakva značajna dijela. "On je jedan rigorozni četnik koji izjednačava žrtvu. Milaković i njemu slični žele posramiti ljude koji žele živjeti normalno, deklarirani je četnik, a sve dok naša djeca budu išla u odvojene škole i vrtiće neće biti dobro", uvjeren je naš sugovornik koji naglašava da podjele rade predstavnici Srba. Problem nisu niti dvojezične ploče koje u mjestima oko Vukovara godinama nesmetano stoje, ali Grad heroj morao bi biti mjesto posebnog pijeteta. "Milaković mora prestati dovoditi ljude iz Srbije na glasovanje, neka pusti Vukovarcima da kreiraju svoju politiku. Iza njega stoje Pupovac i Stanimirović koji je tu dovodio Arkana, on je četnik u srcu i zato je izabrao njega, on je mlad dečko", objasnio nam je Arnautović.

Član Stožera za obranu Vukovara Vlado Iljkić također je progovorio o ovom zahtjevu SDSS-a pojašnjavajući da oni u Stožeru dobro znaju koje su njihove namjere. Pokojni premijer Račan prilagodio im je zakon. "Putem Ustavnog zakona demokratskim putem vukovarsko Gradsko vijeće odlučiti će o tome koja se prava mogu konzumirati. Meni kao branitelju nije drago čuti to što Milaković priča, ali čudi me što on kao pravnik tako razmišlja jer Grad je taj koji će odrediti na koja mjesta ide dvojezičnost. Čudi me da je on na stajalištu koje je pobio Ustavni sud, i čudno je da to nije shvatio", zaključuje Iljkić.

  • Autor: Iva Međugorac/Dnevno.hr
  • Photo: Robert Anic/PIXSELL
 

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.