Mlinarić: ‘Koja je razlika između države koja legalno ubija i četnika koji je ubio nerođeno dijete Ružice Markobašić?’

13.05.2022. 09:17:00

“Za mene život počinje začećem i traje do smrti”, izjavio je u četvrtak navečer u Hrvatskom državnom saboru Stipo Mlinarić, vukovarski dragovoljac i zastupnik Domovinskog pokreta. “Uvijek sam za kulturu života, a ne za kulturu smrti!” U saborskoj raspravi o zaštiti života i pobačaju zatim se obratio Sabini Glasovac, SDP-ovoj zastupnici: 

“Kolegice Sabina, gospođi Ružici Markobašić gurnuli su 20. 11. 1991. godine cijev puške u vaginu i opalili su… Što su ubili u njoj?! Bila je u sedmom mjesecu trudnoće. Nakupinu stanica? Bjelančevine? Ili dijete?! 

Ubojstvo Ružice Markobašić jedan je od najstravičnijih zločina koje je počinila srpska vojska 1991. godine. Srpski vojnici ispalili su trudnoj Ružici rafal u trbuh, ubivši tako njezinog nerođenog sina Antuna.

“Recite mi, koja je rezlika između države koja to radi legalno i tog četnika koji je napravio stravični zločin, na kraju je ubio i gospođu Ružicu Markobašić. Koja je razlika između države i četnika? Za mene su isti, ako to rade”, zaključio je Stipo Mlinarić.

Bila je to osveta nad nevinom ženom i djetetom jer je njezin suprug Davor Markobašić bio prvi Vukovarac koji je obukao odoru hrvatskog policajca. Ta policijska postrojba bila je preteča slavnih Tigrova iz kojih je nastala 1. gardijska brigada. 

Strašno mučenje trudnice Ružice prije ubojstva

O mučenju i smrti svoje supruge Davor Markobašić svjedočio je za HKV:

Rekao joj je: ti ćeš biti likvidirana i sve svoje stvari daj sestri Ljubici. Odveli su ju najprije u vojarnu gdje su ih nemilosrdno pretukli, a onda ju odveli na Ovčaru gdje su ju trudnu i silovali, a nakon toga pucali u trbuh, pa kada im ni to nije bilo dovoljno, onda su joj u vaginu stavili puščanu cijev da ubiju mojeg nerođenog sina. Potom su ju bacili u masovnu grobnicu s ostalima. Mnogo godina kasnije kad je identificirana, nisam ju mogao pokopati u Vukovaru nego sam ju pokopao u Vinkovcima gdje i danas prebiva. Probajte zamisliti kako je danas živjeti s nakazama koje su takva nedjela činili. Svaki dan ih susrećem na ulici. Osjećam se kao progonjena i izbezumljena zvijer.

Spomenik Ružici Markobašić i njenom ubijenom sinu u trudničkoj utrobi biti će spomen ne samo na nju, nego i na sve majke-trudnice ubijene u Domovinskom ratu i drugim ratovima na hrvatskim područjima. 

Spomenik je napravljen na inicijativu Udruge ’40 dana za život’, koja se već godinama molitvama i drugim dobrim djelima bori protiv pustoši pobačaja.

 

Neutješni Davor Markobašić, muž i otac, hrvatski junak koji je prvi bio na braniku Domovine, umro je prošle godine. Nije dočekao pravdu. Nije dočekao da zločinci i ubojice njegove žene i djeteta budu izvedeni pred sud. Kao niti velika većina zločinaca, izvršitelja genocida u Vukovaru.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: ak/Foto: HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.