‘Mrtva pokopati’ – film o hrabrom činu milosrđa hrvatskih branitelja

23.02.2016. 21:42:22

Studio Nova Eva u suradnji s izdavačkom kućom Salesiana, objavio je drugi od četrnaest videopriloga koji sadržajem prate pastoralni priručnik “14 djela” autora Tvrtka Beusa. Tema videopriloga je “mrtva pokopati”.

“Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će. I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada. Vjeruješ li ovo?” (Iv 11, 25-26)

Uskrsna poruka Krista Otkupitelja poruka je najveće nade, radosti i sreće. Gospodin je pobijedio smrt, vjekovni strah i smrt kao nepoznanicu ljudske egzistencije. Evanđelist Ivan duboko govori ne samo o povratku u životu, već otkriva i okolnosti, komunikaciju i odnose Krista i onih koje susreće. Spominje suze, bol, težinu događaja smrti i nestanka drage osobe te duboko suosjeća, dijeli i proživljava svu težinu gubitka učenika i prijatelja Lazara. Oproštaj od pokojnika morao bi uključivati i dostatnu razinu bliskosti, topline, podrške, svjedočenja, sućuti i ljubavi. Svaki kršćanski sprovod tako postaje dragocjeno vrijeme i povlašteni trenutak za svjedočenje najdubljih otajstava kršćanske vjere. Tada više nego inače, nazočni su otvoreni za riječ koja dolazi iz srca, iz dubine mudrosti Božje i ljudske.

Videoprilog o djelu milosrđa mrtva pokopati donosi priču iz okolice Osijeka, točnije iz šume Rosinjača. Bitka u šumi Rosinjača jedna je od najherojskijih epizoda Domovinskog rata. Toga 5. prosinca 1991. u šumi je živote za domovinu položilo 16 hrabrih branitelja iz Osijeka, koji su satima odolijevali napadima brojčano i tehnički nadmoćnijeg neprijatelja. Desetominutna priča ispričana je od strane dragovoljca Domovinskog rata Gorana Radičevića te generala Mladena Mikolčevića, koji su 13. prosinca zajedno s pripadnicima bojne Zrinski Frankopan krenuli u akciju izvlačenja tijela poginulih suboraca iz šume, ugrozivši na taj način svoje živote. Zašto su se odlučili za taj čin i bi li i danas nakon 25 godina ponovili isto, saznajte u ponuđenoj priči. Zahvaljujemo se Mariju Romuliću na ustupljenim arhivskim snimkama, poručio je na kraju teksta o ovom prilogu Matej Sunara iz Nove Eve.

Pogledajte video.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.