Na današnji dan 1949. u zloglasnom beogradskom zatvoru Glavnjači ubijen Andrija Hebrang stariji

11.06.2019. 11:19:24

Pretpostavlja se da je na današnji dan 11. lipnja 1949. u zloglasnom beogradskom zatvoru Glavnjači ubijen Andrija Hebrang stariji.

U ratnim godinama bio je čovjek broj 1. Komunističke partije Hrvatske. Bio je komunist koji je u svemu tražio i nacionalne hrvatske interese, te je kao takav smetao partijskom centru u Beogradu i Josipu Brozu Titu. Njegova obitelj je nakon smrti prošla pravu kalvariju, poput mnogih hrvatskih obitelji koje se nisu slagale sa komunističkim režimom, te je majci Olgi oduzeto troje djece, a ona poslana na tešku robiju od 12 godina, od čega tri godine teške samice u ćeliji 2X2 m. Bivši ministar zdravstva Andrija Hebrang mlađi upoznao je svoju majku tek po izlasku iz zatvora. Zašto je ubijen hrvatski komunistički vođa Andrija Hebrang stariji? Nekada visoki dužnosnik Komunističke partije (sekretar CK SKH, član Politbiroa KPJ, ministar lake industrije u socijalističkoj Jugoslaviji) Hebrang je određeno vrijeme slovio za jednog od najbližih Titovih suradnika (odmah iza Kardelja, Rankovića i Đilasa). Međutim, između Tita i Hebranga došlo je do razilaženja u mišljenjima u pogledu hrvatskog pitanja. U Titovu nemilost Hebrang je došao naročito u doba raskida veza Tito-Staljin. Naime, Tito se navodno bojao da bi Staljin mogao odabrati Hebranga za njegovog nasljednika. Dokaz za to bila su navodno pisma iz Moskve, koja su dolazila naslovljena samo na Tita i Hebranga i nikoga drugog iz KPJ. Zbog toga je Tito naredio Aleksandru Rankoviću da uhiti Hebranga, što je ovaj spremno učinio. Hebrang je lažno optužen i stavljen u zatvor. Na današnji dan napravljen je u Glavnjači zapisnik po kojem je Hebrang pronađen mrtav u ćeliji. Službeno priopćenje u tom zapisniku bilo je da se sam ubio objesivši se na radijator. To se ne čini vjerojatnim, jer postoje dokazi da u tom zatvoru nije bilo centralnog grijanja s radijatorima i cijevima. Prilično je vjerojatno da je Hebrang ubijen, a da je njegova smrt samo prikazana kao samoubojstvo. Do danas točan datum Hebrangove smrti nije sa sigurnošću poznat, kao niti njegov grob.  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.