Nakon vatrenog početka i opomena Sabor izglasao Zakon o popisu stanovništva

28.02.2020. 15:52:00

Hrvatski je Sabor upravo nakon stanke izglasao Zakon o popisu stanovništva. Glasovanju je pristupilo 100 zastupnika. Zakon je izglasan sa 72 glasa ZA, 24 PROTIV i 4 suzdržana.

RANIJE OBJAVLJENO

Hrvoje Zekanović ( HRVATSKI SUVERENISTI)  odmah je prije samog glasanja o ovom Zakonu zatražio stanku kako bi se dodatno konzultirali, jer kako je sam rekao želi da oporba u ovom igrokazu ne sudjeluje te da se vidi hoće li ova kako je naglasio citiramo “hrvatsko-srpska trgovačka koalicija” opstati. Isto je zatražio i Božo Petrov iz MOST-a napavši Milorada Pupovca da jednaka prava koja traže za ovaj Zakon u Hrvatskoj jednako tako inzistiraju na istim pravima za Hrvate u Republici Srbiji.

Kako to obično biva sve prelazi u saborski cirkus, tko je a tko nije povrijedio  Poslovnik, Božo Petrov je zbog druge opomene izgubio pravo na govor do kraja današnje sjednice. Potpredsjednik Sabora Furio Radin također je dobio opomenu. Uključili su se i drugi mostovci koji su se počeli svađati s manjincima, a onda i s HDZ-ovcima.

Ušli su i u polemiku s predsjednikom sabora Gordanom Jandrokovićem koji im je podijelio opomene. Uključio se i Ivan Pernar, te Željko Glasnović koji je počeo urlati o Jugoslavenima.  a situaciju je smirio Arsen Bauk koji  je pozvao na razum i nevrijeđanje zastupnika po bilo kojoj osnovi.

Sabor  je prije ove najiščekivanije točke za glasanje donio zakon kojim se Vukovar proglašava mjestom posebnog domovinskog pijeteta te zakon kojim brigu o vukovarskoj bolnici preuzima država, odnosno Ministarstvo zdravstva. Zakonom o proglašenju Vukovara mjestom posebnog pijeteta, koji je sabor donio većinom glasova, želi se očuvati trajne uspomene i sjećanja na žrtvu toga Grada u Domovinskom ratu, kao i potaknuti njegov razvoj.

Vukovar ima posebnu ulogu u modernoj hrvatskoj povijesti, odnosno uspostavi samostalne i suverene demokratske države, predstavlja simbol otpora, žrtve, pobjede i zajedništva u Domovinskom ratu. Zakon definira pojam posebnog domovinskog pijeteta i područje na koje se odnosi, mjesta, dane i način obilježavanja.

Područje posebnog domovinskog pijeteta obuhvaća Grad Vukovar i naselje Bogdanovci u istoimenoj općini, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru središnje je mjesto obilježavanja posebnog domovinskog pijeteta.

Zakon predviđa osnivanje Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj u kojemu će biti predstavnici 17 institucija, tijela i udruga iz Domovinskog rata koje će koordinirati aktivnosti obilježavanja posebnog domovinskog pijeteta.

Sabor je donio i zakon kojim se osnivačka prava nad Općom županijskom bolnicom Vukovar prenose s Vukovarsko-srijemske županije na državu. Ta bolnica postaje Nacionalna memorijalna bolnica i svu brigu oko njenog vođenja i poslovanja, kao i sredstva za njezin rad, osiguravat će Ministarstvo zdravstva.

Kao što je već poznato danas se u Saboru očekuje poprilično budan dan jer bi se nakon tri propala pokušaja danas konačno mogao izglasati i poneki Zakon. Prethodna dva puta glasanje je izostalo zbog nedostatka kvoruma koji su u oba slučaja srušili manjinski zastupnici koji su na Zakon o popisu stanovništva uputili dva amandmana koji Vlada i zastupnici HDZ-a nisu prihvatili. Hoće li se danas što promjeniti i kako će teći saborska rasprava, tko će popustiti i hoće li ova mini kriza u vladajućoj koaliciji dovesti u problema Vladu i funkcioniranje vlasti pratit ćemo u današnjoj raspravi i zbivanjima u Saboru. Premijer Plenković jučer je u Mariji Bistrici  ustvrdio da nema razloga za brigu te da će biti kvoruma i većine za glasanje.

No prije same saborske sjednice u Banskim se dvorima održava i sastanak vladajuće koalicije u svezi novonastale situacije i zahtjeva manjina oko Zakona o popisa stanovništva koje se održava iduće godine.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je da manjine ne žele pristati na nedefinirane uvjete održavanja popisa stanovništva, zbog čega i inzistiraju na amandmanima za razliku od 2011. jer tada, istaknuo je, u društvu nije bilo toliko mržnje i nasilja prema pripadnicima manjina.

“Oni (HDZ) ne žele pristati na te amandmane, mi ne želimo pristati na nedefinirane uvjete održavanja popisa stanovništva”, kazao je Pupovac novinarima uoči koalicijskog sastanka, na kojemu manjine i dalje amandmanima traže da se građanima u popisu omogući izjašnjavanje o više materinskih jezika i poštivanje manjinske kvote među popisivačima.

Naveo je i kako je za popis stanovništva relevantno da se odvija u tolerantnoj atmosferi društva. “U Saboru je ta atmosfera daleko od tolerancija, a niti u društvu nije najtolerantnije, posebno u nekim područjima”, poručio je.

Upitan hoće li Zakon o popisu stanovništva danas proći u Saboru, Pupovac je odgovorio kako će se to vidjeti nakon ovog koalicijskog sastanka. “Razgovarat ćemo, razgovarali smo i proteklih dana. Vidjet ćemo kakav će biti stav vladajuće većine”, rekao je Pupovac.

Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić je uoči sastanka izrazio nadu da će danas o zakonu glasovati i zastupnici manjina, dok je čelnik HNS-a Ivan Vrdoljak kazao kako ne vidi razloga zašto njegova stranka ne bi dobro surađivala s manjinama.

Zastupnik češke i slovačke manjine Vladimir Bilek izjavio je kako postoji velika vjerojatnost da će glasanja biti, ali i da postoji mogućnost da i neće biti. “Idemo razgovarati pa ćemo vidjeti”, kazao je i dodao kako ne zna može li se Zakon o popisu stanovništva donijeti bez glasova manjina.

Saborski zastupnik HDS-a Branko Hrg naveo je kako ne sumnja u opstanak koalicije i smatra da u koaliciji nema problema. “Uopće ne sumnjam u to, ne znam zašto bi se svaki petak postavljalo pitanje opstaje li koalicija. Imamo prijepora unutar određenih zakonskih akata, ali to je normalno”, rekao je.

Ne vidi prijepore niti u Zakonu o popisu stanovništva. “Ne vidim u njemu prijepore kao niti potrebe davanja amandmana”, dodao je.

 

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: NM/Dnevno/Foto:Goran Mehkek/CROPIX

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.