‘NEĆEMO DOPUSTITI KRIMINALIZACIJU DOMOVINSKOG RATA!’ Ministar Grlić Radman prozvao susjede: ‘U jednom danu ubijeno je 112 Hrvata. Procesuirajte te zločine’

15.08.2021. 09:41:00

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman ponovno se osvrnuo na spornu “zamolnicu” koja je prošlog tjedna stigla iz BiH, a odnosi se na hrvatske generale iz VRA Bljesak.

Grlić Radman rekao je kako Hrvatska neće dopustiti kriminalizaciju Domovinskog rata i oslobodilačke operacije Bljesak.

Također, pozvao je Tužiteljstvo BiH da procesuira brojne zločine nad Hrvatima u toj zemlji koji su do sada ostali nekažnjeni.

Oslobađali vlastiti teritorij

“Nećemo dopustiti bilo čije politički ciljane pokušaje kriminalizacije hrvatskih oslobodilačkih vojno redarstvenih operacija i hrvatskih najviših vojnih i policijskih zapovjednika. Siguran sam da ta zamolnica ne može staviti nikakvu stigmu“, rekao je Grlić Radman u Kreševu.

Po njegovim riječima, Hrvatska je u Domovinskome ratu oslobađala vlastiti teritorij od srpske agresije.

Dodao je da je Haaško tužiteljstvo propitivalo zbivanja u akciji Bljesak čije procesuiranje u zamolnici sada traže vlasti BiH.

“Sadržaj te zamolnice će se analizirati nakon čega će se donijeti odluka”, rekao je ministar.

“Procesuirajte zločince”

Grlić Radman je izrazio zabrinutost zbog toga što pravosudne vlasti Bosne i Hercegovine do sada nisu procesuirale brojne ratne zločine koje su nad tamošnjim Hrvatima počinile postrojbe Vojske Republike Srpske i bošnjačke Armije BiH.

“Očekujemo da će Tužiteljstvo BiH procesuirati sve zločine kako bi bila zadovoljena pravda. Zabrinuti smo što ti slučajevi još nisu pokrenuti. Imate Križančevo selo gdje je ubijeno 69 ljudi, u Travniku je u jednome danu ubijeno 112 Hrvata, Buhine Kuće, zatim Briševo sa 67 ubijenih. Za Bugojno tražimo gdje su ti nestali“, rekao je ministar.

Dodao je kako se u Bugojnu traga za još 15 najprije zarobljenih a onda nestalih i ubijenih najviših hrvatskih i vojnih dužnosnika iz ovoga srednjobosanskog gradića.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman je u Kreševu u subotu kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića zajedno s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora Draganom Čovićem presjekao vrpcu Muzeja Franjevačkog samostana svete Katarine čiju je izgradnju značajno pomogla Vlada Republike Hrvatske.

Podsjetimo, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine poslalo je proteklog tjedna “zamolnicu” Republici Hrvatskoj da procesuira četrnaest zapovjednika iz operacije Bljesak.

Ovaj je potez podigao mnogo prašine u političkim krugovima, dok su generali najčešće govorili da niti ne znaju za što bi ih se moglo teretiti s obzirom da se cijela akcija odvijala na teritoriju Hrvatske, a ne BiH.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/Foto: Denis Kapetanović/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.