Nepravomoćna presuda: SNV-ove Novosti morat će platiti 85.000 kn splitskim novinarima

04.02.2020. 12:09:00

Općinski sud u Zagrebu je u petak donio nepravomoćnu presudu u korist splitskih novinara Roberta Pauletića, Joška Dadića i Ive Bonkovića. Ako presuda postane pravomoćna Novosti će im morati isplatiti odštetu u iznosu od 85.000 kuna s kamatama, a ovaj tjednik Srpskog narodnog vijeća morat će platiti i sudske troškove. Taj iznos ovu presudu svrstava u red jednih od većih kada je riječ o hrvatskom novinarstvu.

Novinari su tužili srpski tjednik zbog teksta Viktora Ivančića objavljenog u srpnju 2016. pod nazivom ‘Dva svinjčeta’ u kojem je autor Pauletića i Dadića nazvao svinjama, medijskim ubojicama i logističarima zločina i to zbog navodnih grijeha iz doba zajedničkog rada u nekadašnjem Slobodnom tjedniku 1991. godine.

Prema presudi, Pauletić bi trebao dobiti 40 tisuća kuna, Dadić 30 tisuća kuna, a Bonković 15 tisuća kuna. Presudu je za Dalmatinski portal prokomentirao Robert Pauletić.

– Da, točno je, presuđeno je u našu korist, a protiv Pupovčevih Novosti. Ova presuda za mene znači konačan kraj lažnim pričama o mojim navodnim negativnim novinarskim radnjama u ST-u (Slobodnom tjedniku). Isto vrijedi i za kolegu Joška Dadića, a pogotovo za trećeg tužitelja Ivu Bonkovića, koji sa ST-om nije imao nikakve veze, a svejedno ga je Viktor Ivančić izvrijeđao u Novostima, samostalnom srpskom tjedniku. Svakako bih zahvalio cijelom odvjetničkom timu, na čelu kojeg su bili Damir Primorac, Tomislav Zagorec i Mato Krmek – kaže Pauletić i dodaje kako je suđenje bilo dugotrajno i zamorno.

– U tri i pol godine maratonskog suđenja, za vrijeme kojeg su se promijenile čak tri sutkinje, nije naveden niti jedan konkretan dokaz za tvrdnje da sam ja u ST-u činio nešto loše, a kamoli da bi bio nekakav logističar zločina. Novosti su imale nekoliko godina da dokažu svoje tvrdnje, ali u tome nisu uspjele. Štoviše, u drugom sudskom sporu, gdje sam tužio drugu medijsku kuću zbog istih ili sličnih navoda, jedan od rijetkih svjedoka s njihove strane, sa strane tuženika, potvrdio je u cijelosti točnost mojih navoda oko moje uloge u ST-u! Dakle, kad ti svjedok suprotne strane dade za pravo, što se onda tu dalje uopće ima pričati? – ističe.

Pauletić već neko vrijeme u medijima spominje bizarnu činjenicu koju je spominjao i na suđenju, a to je da je prvi čovjek nekadašnjeg ST-a, pokojni Marinko Božić, bio u dobrim odnosima s Miloradom Pupovcem, prvim čovjekom Novosti, srpskog samostalnog tjednika.

– Tako je, ironija sudbine je to što me godinama najviše napadaju novinari iz Novosti, srpskog tjednika, a poznato je, to sam čak i objavio davne 1992. u feljtonu u Večernjem listu, da je izdavač Novosti Milorad Pupovac bio prijatelj pokojnog Marinka Božića, izdavača ST-a, da su se družili u zagrebačkom restoranu Kod Drageca, i da je Marinko Božić Pupovca zvao ‘Dragi sine Milorade’! Baš ja sam bio taj koji je objavom feljtona u Večernjem listu u krajnjoj konzekvenci došao glave Slobodnom tjedniku, da bi mi danas novinari koji rade za prijatelja pokojnog Marinka Božića, i koji su onda uglavnom šutjeli, prebacivali to što sam uopće radio u Slobodnom tjedniku! – dodaje Pauletić.

Na kraju Pauletić ističe kako nikad u životu nije bio tužen, a kamoli osuđen, za bilo koji novinarski tekst, bilo kao autor, bilo kao urednik.

– To se za Viktora Ivančića, osuđenog klevetnika, ne može reći. On je i prije ovog slučaja, kako mi je i sam priznao na splitskom sudu, bio osuđivan za slična nedjela, odnosno klevetanje i vrijeđanje ljudi bez osnova. Ovo nije jedina moja tužba protiv Novosti zbog Ivančićevog pisanja o meni, ima ih još, i sve ću ih dobiti! – zaključuje.

Za navode iz istog teksta, nakon Pauletićeve tužbe za uvredu u privatnom kaznenom postupku, Viktor Ivančić je početkom prošle godine pred splitskim Općinskim sudom također proglašen krivim i nepravomoćno osuđen za uvrede, pri čemu je sudac Tomislav Zlodre Pauletićev iskaz u obrazloženju presude okarakterizirao logičnim, istinitim i uvjerljivim, dok je Ivančićevu obranu ocijenio neosnovanom i usmjerenom k izbjegavanju krivnje.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: mt/Foto: fah; fotomontaža: narod.hr

Autor: