O proslavi Oluje: Ako se nastavi politika udesno, za mene tamo nema mjesta

20.02.2015. 23:50:28

Bitno je da hrvatska javnost shvati da među nestalima nisu samo Hrvati nego i Srbi. Gostujući u Javna stvar HTV-a, saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je kako je odluka premijera Aleksandra Vučića bila sama po sebi važna i pokazala se hrabrom i mudrom. Pokazala je dobar rezultat i u Hrvatskoj i u Srbiji. Rezultati kontakata koje je imao taj dan vide se već danas - krenulo se u neke oblike suradnje - od pravosuđa do kulturnoga blaga, gospodarske suradnje, istaknuo je Pupovac. Potvrdio je da je bio u Beogradu na susretu s Vučićem jer na dan inauguracije nisu vremenski stigli o svemu razgovarati. Prema Pupovčevim riječima, Vučić je zadovoljan boravkom u Zagrebu, kao i javnost u Srbiji. Za Vučićevu izjavu da među nestalima ima više Srba nego Hrvata Pupovac je rekao kako joj ne treba posvećivati posebnu pozornost. Vučić je samo želio naglasiti da su nestali i s jedne i s druge strane. Rekao je i kako Grujić nije posebno osporavao Vučićevu izjavu. Naglasio je kako je bitno da hrvatska javnost shvati da među nestalima nisu samo Hrvati nego i Srbi. Govoreći o presudi suda u Haagu, Pupovac je rekao kako su se nakon nje stekle pretpostavke da se iziđe sa svime što se zna i da trauma u srpsko-hrvatskim odnosima nestane. I žrtve srpske nacionalnosti moraju pronaći svoje mjesto, a sad nakon presude postoje pretpostavke za to, izjavio je Pupovac. Komentirao je i zakon o ništetnosti i slučaj Veljka Marića. Uložio sam mnogo napora s kolegama da uvjerimo države da moraju sklopiti sporazum i sudjelovati u procesuiranju optuženih za ratne zločine. Sada smo nigdje i sada će trebati ponovno sjesti i rješavati pojedinačne slučajeve. To je posao ministarstva pravosuđa i državnog odvjetništva. O tužbama za genocid u Haagu rekao je kako je tamo ''napravljen pošten posao''. Dogodili su se ratni zločini i etničko čišćenje – kazao je Pupovac. Na pitanje kako će proteći ovogodišnja proslava Oluje, kazao je kako još ne zna ništa o tome kako će proslava biti organizirana. Bude li kako ide sada – udesno, udesno, udesno, teško da će biti prostora za moje sudjelovanje zaključuje Pupovac. Predsjednici Grabar-Kitarović poželio je uspješan mandat i kazao da je njen govor bio na tragu politike s kojom je došla do inauguracije, ali s nešto više mjere i nijansi. Odjek tog govora u publici bio je kompromitirajući. Volio bih da se češće spomenula raznolikost koja postoji u Hrvatskoj kad je riječ o nacionalnim i vjerskim manjinama. Očekivao sam da ih se spomene na način koji će im dati značajnije mjesto.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.