OBAVIJEST MEDIJIMA - Savez braniteljskih udruga

28.03.2014. 18:35:38

1_vojnici-hvo-600x366

U Domu invalida Domovinskog rata Grada Zagreba, Slovenska 21. u Zagrebu u četvrtak 27.03.2014 godine održan je zajednički sastanak svih udruga branitelja radnika javnih poduzeća.

Inicijativnom sastanku za osnivanje Saveza udruga branitelja radnika javnih poduzeća odazvali su se  predstavnici Udruge branitelja Hrvatskih željeznica, Petrokemije, TŽV Gredelj, Zagreb parkinga, Zagrebačkog velesajma, Tržnica Zagreb, Kvina, Roba i terminala Zagreb, Ine Zagreb, Hrvatskih šuma, Hrvatske elektroprivrede, Kluba Ine Zagreb, Udruge branitelja i invalida HŽ-a Rijeka, Zagrebačkog električnog tramvaja, Udruge branitelja podružnica Športski objekti Zagrebačkog holdinga i Zajednice udruga Zagreb Holdinga.

Osnivačka skupština Saveza udruga branitelja radnika javnih poduzeća održat će se 15.04.2014 godine u Zagrebu.

Kao ključni razlozi za osnivanje koordinacije odnosno saveza udruga na razini javnih poduzeća su zajednički odgovor na najavljena otpuštanja radnika branitelja u javnim poduzećima.

Ovih dana stižu ozbiljna upozorenja od strane braniteljskih udruga u javnim poduzećima u pretežitom državnom vlasništvu o valu otkaza braniteljima kojih po grubim procjenama ima oko 25 000.

Radnici branitelji javnih poduzeća zabrinuti su za način i stanje restrukturiranja u javnim tvrtkama u pretežito državnom vlasništvu, i spremni su zbog nastalih problema poduzeti sve raspoložive industrijske akcije s ciljem očuvanja proizvodnje i radnih mjesta.

Branitelji javnih poduzeća ističu kako problem poslovanja nisu radnici branitelji i njihova radnička prava nego su problemi u neodgovornosti vlasnika i nekompetentnih uprava.

Iz navedenih razloga ne prihvaćaju se  bilo kakve ishitrene objave o višku radnika kao osnovno polazište kod svakog oblika restrukturiranja tvrtki.

Stanje u tvrtkama HŽ Cargo, HŽ Putnički prijevoz, HEP, Petrokemija Kutina, Hrvatske šume, RIZ, Odašiljači su najsvježiji i najizravniji primjer kako se restrukturiranja žele prvenstveno provesti kroz smanjenja i otpuštanja radnika.

Tražimo da se Ministarstvo branitelja zajedno sa braniteljskim udrugama aktivno uključi u rješavanje navedenih pitanja kroz donošenja hitnih mjera i akcija prema nadležnim institucijama.

Usvajanje zajedničke platforme, programa i statuta saveza bilo bi garancija njihovog zajedničkog djelovanja u zaštiti interesa radnika i branitelja.

Sve braniteljske udruge koje su pristupile inicijativi za osnivanje Saveza dogovorile su Termin plan zajedničkih aktivnosti;

1.       Dana 27.03.2014 godine na inicijativnom odboru za osnivanje saveza udruga javnih poduzeća predstavljen je  Nacrt Statuta saveza.

2.       U razdoblju od 27.03.2014 godine do 11.04.2014 godine Nacrt Statuta saveza razmotrit će izvršna tijela svih udruga javnih poduzeća.

3.       Na svojim redovnim sjednicama izvršna tijela udruga kod rasprave o nacrtu Statuta, izabrati će 2 člana za izbornu skupštinu prema Statutu saveza.

Branitelji javnih poduzeća u pretežito državnom vlasništvu nisu i ne žele biti teret društvu. Nisu bili za vrijeme domovinskog rata pa ne žele ni sada.

Pravo na rad, poštivanje i dostojanstvo je sve što branitelji žele a ne nikakve osobne privilegije.

Predsjednik inicijativnog odbora za osnivanje Saveza udruga branitelja radnika javnih poduzeća

…………………………………………..

                                              Mr. sc. Mirko Ljubičić, Zajednica udruga Zagrebačkog holdinga

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.