Obilježavanje pogibije Josipa Jovića...Josip Jović je imao svega 21 godinu kada je ubijen (VIDEO)

30.03.2017. 19:44:20

U petak, 31. ožujka, s početkom u 11 sati na Plitvicama, obilježiti će se 26. obljetnica akcije „Plitvice“ i pogibije Josipa Jovića, prvog hrvatskog redarstvenika, koji je život izgubio 31. ožujka 1991. godine, kao prva žrtva Domovinskog rata. Josip Jović je imao svega 21 godinu kada je ubijen, a ubijen je kod zgrade pošte na kada je hrvatska policija pokušala uspostaviti vlast hrvatske države na Plitvičkim jezerima koje su okupirali Srbi. Godine 1991. hrvatska specijalna policija dobila je zadatak da na tom području uspostave javni red i mir nakon što su pripadnici pobunjenih Srba zaposjeli Nacionalni park Plitvice želeći ga pripojiti tzv. SAO Krajini. U jutarnjim satima kolonu s hrvatskim specijalcima u zasjedi, uz balvane i barikade, dočekali su pripadnici “milicije” iz Knina. Vatreni okršaj je trajao nekoliko sati, no hrvatski specijalci uspjeli su slomiti otpor velikosrpskih pobunjenika i to područje staviti pod ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. Cijena ove pobjede bila je velika – mladi redarstvenik Josip Jović izgubio je život, a ovaj dan se pamti kao dan kad je pala prva žrtva Domovinskog rata. U trenutku smrti Josip Jović imao je nepune 22 godine, preminuo je u helikopteru na putu do bolnice. Pokopan je uz sve vojne počasti, na mjesnom groblju u Aržanu. Na Uskrs 1994. godine u Aržanu otkriven mu je spomenik.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.