Obilježena 26. obljetnica osnutka postrojbe HVO-a ‘Ante Bruno Bušić’

14.06.2018. 11:01:44

Udruga pripadnika prve profesionalne postrojbe HVO-a “Ante Bruno Bušić” obilježila je u Posuškom Gracu, u srijedu, 13. lipnja, na blagdan sv. Ante, 26. obljetnicu osnutka. Nakon svete mise koja je proslavljena u crkvi svetog Franje u Gracu, a koju je predvodio generalni vikar Vojnog ordinarijata u BiH mons. Željko Čuturić, krenuo je mimohod s ratnim stjegovima do spomen obilježja poginulim pripadnicima Bušića. Vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji poginulih pripadnika Bušića, zatim predstavnici udruga pripadnika 1. gardijske brigade HVO-a “Ante Bruno Bušić”, udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a, braniteljskih udruga iz Republike Hrvatske, predstavnici Hrvatskog narodnog sabora BiH, predstavnici vlasti iz Republike Hrvatske, Generalskog zbora RH te Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Općine Posušje. Predsjednik Udruge pripadnika postrojbe “Ante Bruno Bušić” pukovnik Josip Duspara čestitao je svim pripadnicima postrojbe obljetnicu te posebne pozdrave uputio obiteljima poginulih Bušića. Pukovnik Duspara istaknuo je kako se povijest ne smije zaboraviti, posebice u današnje vrijeme kada tu povijest neki pokušavaju iskriviti. “Ne dijelimo se, jer ako se podijelimo nije dobro. Podjele nas ne vode cilju za koji smo se borili 90-ih”, poručio je Duspara. Predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi Miljenko Kolobarić istaknuo je da je ta postrojba došla do cilja koji je hrvatski narod sanjao. Dodao je kako se treba pokloniti mrtvima i nestalima, ali se i okrenuti budućnosti i stvarati zajedništvo. Ministar branitelja ZHŽ-a Mladen Begić poručio je kako je trajna obaveza čuvati mir i slobodu stečenu u krvi. “Ne smijemo dopustiti onima koji nas mame da se ‘odhrvatimo’. S međunarodnom zajednicom moramo surađivati, ali ne moramo joj se dodvoravati i polagati račune. Trebamo graditi zajedništvo i očuvati Hrvatski narodni sabor jer to dvoje nema alternative”, kazao je Begić. Na kraju programa dodijeljene su plakete i zahvalnice sudionicima memorijalnog turnira koji se već tradicionalno održava dan prije obljetnice osnutka prve profesionalne postrojbe HVO-a “Ante Bruno Bušić”. Ove godine najbolji na turniru bili su pripadnici Udruge 1. gardijske brigade “Tigrovi”.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.