Obljetnica jugosrpskog napada na Petrinju obilježena u Nebojanu kod “skele spasa”

02.09.2021. 16:23:00

U Nebojanu, na desnoj obali Kupe, kod “skele spasa”, u sklopu petrinjskih Dana sjećanja 2021., obilježena je 30. obljetnica prvog jugosrpskog napada i agresije na grad Petrinju.

Toga, 2. rujna 1991. godine, Petrinja je pretrpjela jedno od najtežih razaranja u svojoj povijesti prvim napadom na grad od strane pobunjenih Srba, paravojnih formacija i ondašnje JNA, a skela u Nebojanu, tada je bila jedini spas za prijelaz tisuća stradalnika na sigurnu lijevu obalu Kupe. Toga je dana u podne ispaljeno 15 granata na Petrinju i obližnja naselja. Nakon toga je počeo minobacački napad na Hrastovicu. Samo na Budičinu je toga dana ispaljeno 110 minobacačkih mina. Vodile su se i ulične borbe u gradu, a zapaljeno je i uništeno oko 300 stambenih i gospodarskih objekata. U tom su napadu tri osobe poginule, a više je ranjenih civila i pripadnika ZNG-a prevezeno u sisačku bolnicu. 

Napadi su se nastavili narednih dana, pa je za tisuće stanovnike petrinjskog kraja u meandru Kupe, jedini spas bila skela na rijeci, koja je povezivala Nebojan i Letovanić. Ta je skela obnovljena i danas stoji kao simbol stradanja, ali i otpora srpskom agresoru. U jednom je smjeru prevozila prognane stanovnike, a u drugom branitelje. 

Obilježavajući te događaje, na istom su mjestu simbolično predstavnici braniteljskih udruga i HV-a, s jedne na drugu obalu čamcima dovezli i na jarbol podigli hrvatsku zastavu.

Na svečanosti je petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes zahvalila hrvatskim braniteljima što čuvaju sjećanje na te događaje te sudionicima tih događaja, koji su prevozeći stanovnike skelom spasili njihove živote. 

Tog se vremena prisjetio i general Drago Matanović, izaslanik ministra obrane Marija Banožića, rekavši kako je skela bila jedini spas za tisuće stanovnika koji su bježali od hordi koje su pokušale uništiti i protjerati sve hrvatsko. “Hrvatska je napadnuta iznutra i izvana, i slobodu smo ostvarili u nametnutom ratu. Ova skele je simbol vremena i događaja i zahvaljujem svima koji su je spasili od zaborava i ostavili je kao simbol spasa tisuća stanovnika tzv. Nebojanskog džepa”, rekao je Matanović. 

Uz spomen obilježje kod skele, položeni su vijenci obitelji poginulih, zajednički vijenac državnih dužnosnika i institucija, Sisačko-moslavačke županije, grada Petrinje, te brojnih udruga i stranaka. Zajedničku su molitvu potom predvodili policijski kapelan PU sisačko-moslavačke don Ivo Borić i dušebrižnik hrvatskih branitelja, đakon Vjekoslav Uvalić.

Izvor: Fenix.hr

Izvorni autor: Fenix-magazin/SIM/Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.