Occupy u svijetu protiv bankara, u Hrvatskoj protiv vojnih invalida

22.02.2015. 20:53:23

I udruga Documenta podržava kontraprosvjed. Ljevica je šokirana padom stožernog kamena Josipovića, kaže nam potpredsjednik HHO-a Dok se pokret Occupy u svijetu bori protiv bankara i kapitalizma, u Hrvatskoj ratuje protiv ratnih vojnih invalida. Ispričao je to za direktno.hr Igor Peternel, potpredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora. Iako branitelji tvrde kako iza jučerašnjeg antiprosvjeda pokreta Occupy Croatia stoji Milanović, Peternel kaže kako je sigurno u pitanju Vlada. Nije mogao potvrditi je li viđena i Vesna Teršelić iz Documente, kako se moglo čuti iz nekih izvora, ali kaže kako je sigurno bio njezin zamjenik te je uvjeren da svi oni podržavaju kontraprosvjed. "Vesnu Teršelić su vidjeli naši promatrači, barem tako kažu, ali ja više nisam siguran. Njezin zamjenik je bio sigurno, ali oni svi podržavaju taj kontraprosvjed. Međutim, poanta je tko uopće stoji iza toga, kakva je to marginalna skupina? Neki spominju ime Domagoja Margetića, koji se, navodno, kasnije posvađao sa svima pa otišao", kaže Peternel. Kao važnu činjenicu Peternel  ističe to da niti prosvjed niti kontraprosvjed nisu prijavljeni, iako prosvjed branitelja traje već četiri mjeseca i postavlja se pitanje kome oni zapravo smetaju. "Zašto se reagira sada nakon predsjedničkih izbora, a ne, primjerice, oko Božića. Sada je zanimljivo kada je potreban neki konflikt. U jednom trenutku pojavljuje se neki antiprosvjednik pa ga policija uklanja pa je ministar ljut što ga se uklanja. A taj antiprosvjednik se baš 15 minuta prije sjetio da je nezadovoljan. Očito je da je on ispao iz neke ljevičarske priče. Potpuno je jasno da vlast podupire te prosvjede jer se nisu u stanju s time nositi, a očigledno nisu niti u stanju to riješiti", objašnjava Peternel, aludirajući na slučaj Marka Grahovca. Napominje kako se svaki svjetski brend koji dođe u Hrvatsku prebacuje na našu lokalnu priču -  ratovanje lijevih i desnih, plavih i crvenih. "Odmah ih postavljamo u lokalne odnose. Kod nas nikoga ne zanima borba s bankarima, to se ne rješava na ulici, nego svi očekuju da to riješi Milanović, ali zato kad su branitelji u pitanju okupljaju se neki ljudi i prosvjeduju protiv njih", dodaje Peternel. Na pitanje da komentira činjenicu o razjedinjenoj ljevici, koja se možebitno krije iza prosvjeda pokreta Occupy, Peternel je mišljenja da je ljevica šokirana padom njihovog stožernog kamena. "Oni su bili pripremljeni da će pasti Vlada, jer je katastrofalna, ali to da je pao Josipović kao njihov stožer i magnet. On, koji je davao snagu, okupljao intelektualnu ljevicu. To da je stožerni kamen pao je za njih ogroman šok. Djelomično se tu slažem s Dejanom Jovićem koji je nedavno komentirao kako će Karamarku biti teže doći na vlast jer je Josipović izgubio i sada se očekuje da će se ljevica solidarizirati i ujediniti. Međutim, ujedinjuju se oko krivih stvari", zaključio je Peternel.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.