Od 1991. do 2014. samoubojstvo počinila 2.734 hrvatska branitelja

17.03.2016. 15:11:53

Od 1991. do 2014. godine samoubojstvo su počinila 2.734 hrvatska branitelja, rekao je Zoran Komar koji je kao dugogodišnji načelnik Službe za vojnu psihologiju u HV-u provodio istraživanja o samoubojstvima branitelja, a u srijedu je u Vukovaru sudjelovao na okruglom stolu na temu 'Samoubojstvo hrvatskih branitelja i uzroci smrti hrvatskih branitelja'. Komar, umirovljeni pukovnik, upozorio je kako se svake godine povećava broj samoubojstava branitelja, pa procjenjuje da ruku na sebe godišnje digne oko 150 branitelja. "Tri su osnovna čimbenika zašto se branitelji odlučuju na samoubojstva. To su prije svega osjećaj usamljenosti i marginalizacije, osjećaj tereta obitelji i društvu, kao i sposobnost za počinjenje suicida jer imaju ratna iskustva smrti, fizičke boli, itd. Neophodno je preventivno djelovati i uključiti sve dijelove društva, jer branitelji polako ulaze u kritične godine, od 65 na dalje, kada stopa samoubojstava dodatno raste", naglasio je Komar. Iznio je i podatke po kojima je stopa samoubojstava na sjeveru i sjeverozapadu Hrvatske značajno veća nego na hrvatskom jugu i primorju te da se branitelji dvostruko češće odlučuju na samoubojstvo nego nebraniteljska populacija. Na okruglom stolu je nužnim ocijenjeno širu javnost upoznati sa sve većim brojem samoubojstava branitelja i njihovim obolijevanjem od bolesti od kojih nebraniteljska populacija ne obolijeva tako često te preventivno djelovati da se taj trend zaustavi. Ratna ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac istaknula je problem da branitelji češće obolijevaju od nekih bolesti i ranije umiru. "Branitelji su u teškoćama jer, osim što obolijevaju od bolesti kao i svi ostali građani koji nisu prošli ratna stradanja, nose sa sobom ogroman teret ratnih iskustava zbog kojih, ako nemaju odgovarajuću psihosocijalnu i zdravstvenu skrb, češće i ranije obolijevaju od nekih bolesti i ranije umiru", poručila je Bosanac. Pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za branitelje Vesna Herlfrih rekla je kako osim preventivnih programa za koje, kako je kazala, nije potrebno puno novca već prvenstveno dobra volja i organizacija, hrvatske branitelje treba uključiti u sve društvene tijekove te im omogućiti da rade kako bi vratili samopoštovanje. Okrugli stol održan je u organizaciji Javne ustanove 'Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar', Grada Zagreba i Opće županijske bolnice Vukovar te bolnice hrvatskih veterana.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.