Penava o spomen ploči ratnom zločincu: "Očekujem od Pupovca, SNV-a i SDSS-a da se barem na ćirilici ograde od tog postupka"

08.11.2019. 17:55:00

U Novom Sadu je otkrivena spomen ploča general-majoru Mladenu Bratiću, zapovjedniku napada postrojbi bivše JNA na Vukovar. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava osudio je taj događaj.

Penava je u svojem priopćenju osudio otkrivanje spomen ploče. Navodi i da je upravo to ogledan primjer razloga zašto ćirilici nema mjesta u Vukovaru. U svojem priopćenju, Penava je pozvao na reakciju saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Milorada Pupovca, SNV i SDSS.

Priopćenje vukovarskog gradonačelnika ivana penave prenosimo u cijelosti.

"Slijedom današnjeg podizanja i otkrivanja spomen ploče generalu JNA Mladenu Bratiću, zapovjedniku Novosadskog korpusa koji je 02. studenoga 1991. godine poginuo u napadu na Vukovar, a koja je danas upriličena u Novom Sadu, Grad Vukovar osuđuje ovakve postupke Vojske i Vlade Republike Srbije.

Ovo je jedan vrlo jasan pokazatelj da je velikosrpska ideologija i dalje smjer politike Republike Srbije. Također je i ogledan primjer razloga zašto ćirilici nema mjesta u Vukovaru te očita poruka svim naivnima koji su nas sve ovo vrijeme uvjeravali kako pismo ništa nije krivo.

S izrazitim nestrpljenjem očekujemo žurnu reakciju predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, gospodina Milorada Pupovca, Srpskog narodnog vijeća te Samostalne demokratske srpske stranke, da nam se obrate temeljem ovog pitanja te barem i na ćirilici hrvatskoj javnosti predoče jasnu i nedvosmislenu osudu i ograđivanje od ovakvih postupaka, jer sve drugo će govoriti u prilog tome da se mi cijelo vrijeme jako dobro razumijemo", priopćeno je iz Grada Vukovara.

Uslijedile reakcije

Podsjetimo, nakon vijesti da će spomen ploča biti otkrivena u vojnom kompleksu povodom obilježavanja Dana Prve brigade Kopnene vojske, uslijedile su reakcije iz vukovarske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora koji poručuju da je ovo sramotna odluka srpske vlade, ali kritiziraju i hrvatsku Vladu.

U uredu Kolinde Grabar Kitarović održana je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost. Na čin srpske vlade reagirao je i posebni savjetnik Predsjednice RH za branitelje Ante Deur koji je to nazvao sramotnim i skandaloznim činom Srbije kojim Srbija ne priznaje agresiju na Hrvatsku.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u petak je u Ženevi rekao da Hrvatska ima ulice nazvane po Mili Budaku komentirajući podizanje spome ploče u Novom Sadu generalu bivše JNA Mladenu Bratiću, koji je zapovijedao napadom na Vukovar. Premijer Andrej Plenković mu je odgovorio da će Hrvatska zbog otkrivanja ploče Bratiću uputiti prosvjednu notu Srbiji, što je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i učinilo.

Izvor: Dnevnik.hr

Izvorni autor: M.V./Foto:fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.