Penavin savjet za branitelje nije zadovoljan presudom za Ovčaru

18.01.2018. 19:08:56

PENAVIN SAVJET ZA BRANITELJE PORUKA IZ VUKOVARA Presuda za zločine na Ovčari koja se ne odnosi na nalogodavce skida odgovornost s Republike Srbije i JNA Savjet za branitelje vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave u četvrtak je u Vukovaru sramotnom ocijenio odluku Žalbenog suda u Beogradu koji je nedavno potvrdio presudu na zatvorske kazne od pet godina do maksimalnih 20 godina zatvora za osmero zbog zločina na Ovčari kod Vukovara u studenom 1991.
Za zločine mučenja i ubojstva 260 ljudi na Ovčari osuđeno je samo osmero počinitelja od kojih niti jedan nije nalogodavac, odnosno pripadnik zapovjedništva JNA, KOS-a ili drugih službi odgovornih za agresiju na Vukovar i zločine počinjene na području Vukovara nakon sloma obrane grada u jesen 1991. godine, rečeno je. "Takva presuda, koja se ne odnosi na nalogodavce, skida odgovornost s Republike Srbije i JNA te zločin na Ovčari postaje slučajno zlodjelo paravojnih i razbojničkih skupina što ne možemo prihvatiti kao istinu", rekao je predsjednik Savjeta za branitelje vukovarskog gradonačelnika Tomislav Josić. Sramotnim je ocijenio i to što hrvatsko Državno odvjetništvo još uvijek, 26 godina nakon počinjenih zločina, provodi istrage i ispituje svjedoke. Pitanje je kakva se to ispitivanja mogu provoditi 26 godina nakon rata te zašto nisu provedena u neposrednim godinama nakon počinjenih zločina. Također, pitanje je zašto još uvijek ne postoji potpuni popis žrtava agresije na Vukovar i poginulih branitelja te što se radi po pitanju pronalaska nestalih osoba, upitao je Josić. Žalbeni sud u Beogradu potvrdio je presudu na zatvorske kazne od pet godina do maksimalnih 20 godina zatvora za osmero zbog zločina na Ovčari kod Vukovara u studenom 1991. godine, a zbog nedostatka dokaza i proturječnih iskaza svjedoka-suradnika, četvorica su pravomoćno oslobođena, objavljeno je na web stranici tog suda.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.