PETROV POPUSTIO - ZASTUPNICI MOSTA IPAK POSTAJU MINISTRI!

13.01.2016. 12:17:05

Konačnu riječ imat će mandatar Tihomir Orešković, ali su kandidati predlagani prema dogovorenim resorima

Mandataru Tihomiru Oreškoviću dostavljen je popis svih kandidata za ministarske pozicije u novoj Vladi, a još jučer su, kažu nam izvori iz Domoljubne koalicije, ali i Mosta, krenuli razgovori s potencijalnim ministrima. Nova Vlada, kako sada stvari stoje, imat će samo dva potpredsjednička mjesta, i to će, kao što je već poznato, biti predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i čelnik Mosta Božo Petrov.

Dva potpredsjednika

Budući da Petrov osobno inzistira na tome da u ovoj staroj shemi Vlade sa 20 ministarstava ne bude više dužnosničkih mjesta nego dosad, Karamarko je na to pristao i ide se prema toj organizacijskoj strukturi u kojoj bi šest ministarstava pripalo Mostu, a ostalih 14 Domoljubnoj koaliciji, od čega HDZ-u 12, a po jedno najvjerojatnije HSLS-u i HSS-u. - U ovom trenutku HDZ računa na 12 ministarstava, ali može se dogoditi da ih bude i deset, vidjet ćemo - kazao je izvor iz stranke. Prvotna ideja, naime, bila je da Vlada po broju ministarstava bude manja, ali da onda ima četiri potpredsjednička mjesta, koja bi uz Petrova i Karamarka zauzeli i predsjednik HSS-a Branko Hrg te ekonomski strateg Mosta Ivan Lovrinović. Budući da u ovakvoj konstrukciji HSS kao jedan od važnijih partnera Domoljubne koalicije ostaje bez tog potpredsjedničkog mjesta, Karamarko, kažu nam izvori, traži rješenje da Branko Hrg ipak sudjeluje u izvršnoj vlasti. - Karamarko je dosta sklon Hrgu, a HSS je važan partner u Domoljubnoj koaliciji, pa zapravo svi ostali sada podržavaju namjeru da im se da neko mjesto i da ih se ojača jer nije dobro napravljen sporazum o raspodjeli mandata. Mi smo svi podržali i da on bude potpredsjednik, ali sada to neće biti moguće - kaže nam jedan istaknuti član Domoljubne koalicije. HSS će tako ili već sada dobiti jedno ministarstvo, ili će za pola godine, kada bude preustroj Vlade, dobiti već dogovoreno potpredsjedničko mjesto. - Mi svi želimo zadržati HSS u koaliciji kao ozbiljnog partnera - poručuju neslužbeno iz Domoljubne koalicije. Budući da Mostu pripada resor poljoprivrede i zaštite okoliša, postoji i mogućnost da u pregovorima dođe do zamjene resora.

Fleksibilnost

Naime, šef HDZ-a Tomislav Karamarko u više je navrata posljednjh dana govorio kako će po tom pitanju biti fleksibilni, odnosno, da su spremni razgovarati ako netko za pojedini resor ima boljeg kandidata bez obzira je li taj resor u dogovorima pripao Mostu ili Domoljubnoj koaliciji. U tom slučaju HSS-u bi moglo pripasti jedno od ta dva ministarstva, a Mostu neko drugo. Slična je situacija i s gospodarstvom, ali tu onda upada HSLS. Naime, u toj stranci računaju da će im pripasti ministarstvo, i to jedno od tri u gospodarskom resoru. Tu se konkretno spominje Josip Budimir koji bi, ako se s time složi mandatar Tihomir Orešković, mogao postati ministar gospodarstva, financija ili poduzetništva. Kako sada stvari stoje, izglednije je da postane ministar financija ili poduzetništva jer je gospodarstvo pripalo Mostu. Budimir je, zapravo, prihvatljiv svim političkim opcijama, ugledan je u stručnoj javnosti, hvale ga čak i politički suparnici, a čini se da ni u Mostu nemaju ništa protiv njega. Iako bi neki u HDZ-u, kako doznajemo, Josipa Budimira najradije vidjeli na čelu budućeg Holdinga.

Dobili mjesto u Saboru

Kada je riječ o HSP AS, oni neće biti u Vladi, ali će predsjednik te stranke Ivan Tepeš, kako doznajemo, biti potpredsjednik Sabora. Hrast će, kako nam kažu izvori, biti uključen u rad novog Ministarstva obitelji, useljeništva i demografske obnove, ali još nije dogovoreno hoće li predsjednik te stranke Ladislav Ilčić biti ministar ili pak zamjenik u Ministarstvu. - Ilčić će biti uključen u rad tog ministarstva, ali još nije odlučeno u kojoj formi. To je i dio njihova programa, a sudjeluju u razredi ideje oko tog ministarstva - kaže nam jedan član Domoljubne koalicije. Most je također poslao imena svojih kandidata, a kako doznajemo od izvora iz te stranke, ali i iz Domoljubne koalicije, među kandidatima će se, uz nestranačke stručnjake, naći i nekoliko saborskih zastupnika stranke. Čini se da su Božo Petrov i Nikola Grmoja ipak popustili pod pritiskom Ivana Lovrinovića, Jure Martinovića i Ivice Mišića koji su - unatoč odluci Nacionalnog vijeća da svih 14 zastupnika, bez Petrova, ostaje u Saboru – zahtijevali da u Vladu uđu i neki zastupnici.

Bitka u Mostu

Kako nam kažu izvori, najvjerojatniji kandidati za ministre koji su sada saborski zastupnici, bit će Ivan Lovrinović, Juro Martinović i Slaven Dobrović, a možda i poduzetnik Ivica Mišić. Lovrinović bi mogao biti kandidat za ministra gospodarstva, Martinović za ministra pravosuđa, a Dobrović za ministra zaštite okoliša. Most je, inače, jučer na Nacionalnom vijeću raspravljao o svojim kandidatima za ministre, ali i o popunjavaju saborskih odbora. - Sada ti kandidati idu kod mandatara Oreškovića na razgovor. Zasad smo poslali samo imena za ministre, odnosno za svaki od tih šest resora 2+1 ime, odnosno 18 imena - kaže nam jedan istaknuti član Mosta.ƒ

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.