PLENKOVIĆ ODBRUSIO VULINU 'Nikakav građanski rat se nije vodio u Hrvatskoj'

02.10.2017. 22:04:59

NEUPITNA VELIKOSRPSKA AGRESIJA Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak kako Vlada, HDZ i sve državne institucije imaju jasan stav da se u Hrvatskoj nije vodio nikakav građanski rat, kako to tvrdi srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin, već da su hrvatski branitelji u Domovinskom ratu Hrvatsku obranili od agresije. "Stav HDZ-a, Vlade i svih državnih institucija oko te teme je sasvim jasan. Nikakav građanski rat, nego upravo ono što su hrvatski branitelji u Domovinskom ratu učinili, a to je obranili Hrvatsku od agresije", rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, upitan kako tumači Vulinovu izjavu da je u Hrvatskoj vođen "građanski rat". Naglasio je kako su neupitni karakter Domovinskog rata i velikosrpska Miloševićeva agresija, što je više puta istaknuto s najviših državnih razina - Hrvatskog sabora, Vlade i predsjednice Republike. "Za nas tu nema nikakvih dilema", poručio je i dodao kako nema namjeru baš svaki put kada netko nešto kaže, a kako to zahtijevaju pojedini politički akteri, očitovati se i ponavljati "nešto što je notorno, što je istina i što su činjenice". Na pitanje kako gleda na srbijansko podizanje spomenika Milanu Tepiću, majoru JNA koji je 1991. raznio skladište oružja u Bjelovaru pri čemu je poginulo 11 hrvatskih branitelja, Plenković je napomenuo kako je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova s tim u vezi poslalo prosvjednu notu veleposlanici Srbije u Zagrebu. HDZ protiv povezivanja izbora ustavnih sudaca i povjerenstva za Agrokor Novinare je zanimao i njegov stav o zahtjevima za osnivanje istražnog povjerenstva za Agrokor, na što je Plenković ponovio kako je HDZ-u najvažnije da nema nikakvih povezivanja međusobno nepovezanih tema kao što su izbor ustavnih sudaca i povjerenstva za Agrokor. "HDZ je transparentan. Što se nas tiče, mi smo apsolutno za to, ali ne da se to uvjetuje izborom ustavnih sudaca. Izbor ustavnih sudaca u roku je jedna od važnih zadaća Hrvatskog sabora za koju je potrebna odgovarajuća većina", istaknuo je. Na novinarski upit o optužbama Ivice Todorića preko bloga na račun potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić ponovio je kako nema namjeru svaki dan reagirati na nove teze i insinuacije. "Vlada ima jasan put koji ima dva temeljna interesa. Jedan je zaštita hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava, što podrazumijeva radna mjesta i u koncernu i u brojnim društvima povezanim na njega (dobavljači, OPG-ovi i ostali). Drugi je funkcioniranje pravne države", istaknuo je Plenković. Novinarima je kazao i kako na sjednici HDZ-ovog Predsjedništva i Nacionalnog vijeća nisu razgovarali o izboru predsjednika istražnog povjerenstva za Agrokor, već da je na predsjedniku HDZ-ovog saborskog kluba Branku Bačiću i stranačkim zastupnicima da o tome razgovaraju s oporbenim klubovima.  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.