Pogledajte kako izgleda spomenik u Novoj Gradiški na kojem je uklesano ime prvog poginulog hrvatskog branitelja iz Biograda na Moru

28.09.2016. 11:44:58

U rujnu je tužna obljetnica pogibje prvog hrvatskog branitelja iz Biograda na Moru. Riječ je o pripadniku 1. Gardijske brigade – Tigrovi koji je poginuo u Novoj Gradiški na dan 24. rujna 1991. godine, a njegovo ime je Luka Brkljača. Da tragedija bude veća, pet dana kasnije poginuo je i njegov brat Siniša Brkljača, također pripadnik legendarnih Tigrova. Jedna je ovo biogradska obitelj koja je u Domovinskom ratu dala najviše i najvrjednije, ljudske živote utkane u temelje slobodne i neovisne Hrvatske. No tu još nije bio kraj, tri mjeseca nakon njih, poginuo je i njihov susjed Hrvoje Jeličići tako redom. Na biogradskom području u Domovinskom ratu poginulo je 35 hrvatskih branitelja i 11 civila. O tome danas mlađi naraštaji vrlo malo znaju i stoga je važno prisjetiti se, pa makar i skromnim prilogom poput ovog, odavati počast našim poginulim herojima.
spomenik-lb-300x225

Ovim tužnim povodom hrvatski branitelji s područja Nove Gradiške, pripadnici specijalne policije, poslali su nam fotografije mjesta na kojem je svoj mladi život ostavio Luka Brkljača, a to je bilo u centru grada, ispred zgrade glavne pošte. O razmjeru napada na grad i u kakvim okolnostima se branila današnja Hrvatska svjedoči fotografija u to vrijeme granatirane i većim dijelom oštećene zgrade pošte u centru grada. Na dijelu stambene zgrade tik do pošte, na mjestu pogiblje, danas stoji spomen-ploča koju su Luki u spomen podigli njegovi roditelji. Luka Brkljača poginuo je u jednom od najkrvavijih dana novogradiških ratnih 90-tih. Zrakoplovima JNA u rujnu 1991. godine pogođene su zgrada tadašnje Skupštine općine, pošta, crkva, zgrada Zagrebačke banke, Dom kulture, Radio Nova Gradiška, pekara, stambene zgrade, željeznički kolodvor i mnogi drugi civilni objekti, a cilj raketiranja bilo je uništenje svih vitalnih objekata od iznimne važnosti za funkcioniranje grada. Mnogo je osoba poginulo u to vrijeme, mnogo lakše ili teže ranjeno.

14470880_1019043968213760_1037682518_n-300x225

Grad Nova Gradiška postavio je zaista veličanstveno spomen-obilježje u središnjem parku na Trgu dr. Franje Tuđmana svim poginulim, smrtno stradalim i umrlim hrvatskim braniteljima. Autori spomenika su akademski kipar Stanko Jančić, koji je izradio kip ranjenog hrvatskog branitelja i arh. Zvonimir Krznarić, zaslužan za građevinski projekt i hortikulturalno uređenje okoliša. Na granitnom memorijalnom zidu spomenika uklesana su imena ukupno 357 hrvatskih branitelja koji su svoje živote ugradili u temelje hrvatske države, među njima i jednog Biograđanina – Luke Brkljače. S jedne strane na dugačkom, tužnom popisu su imena onih koji nisu bili s područja Nove Gradiške, dok su s druge strane na popisu imena poginulih Novogradišćana. Noću su njihova imena osvijetljena svjetlima i odsjajem koji dolazi iz vode, poput mora suza, kojom je okružen cijeli granitni memorijalni zid spomenika s uklesanim imenima.

aaaa-300x225

U Biogradu na Moru tijekom Domovinskog rata nemali je broj poginulih hrvatskih branitelja i civila, no mlađi naraštaji nemaju o tome previše dostupnih informacija i njihova imena nemaju gdje pročitati. U rjetkim knjigama ili internetu novije povijesti Biograda na Moru jednostavno nema ili je premalo zastupljena. A podizanje spomenika hrvatskim herojima poput ovog u Novoj Gradiški, vjerujem da bi svaki građanin Biograda na Moru pozdravio i poklonio mu se. Nismo ih mogli sačuvati od smrti, al bismo ih tako svi zajedno sačuvali od zaborava. Smrt je jača od života, ali ne i od sjećanja na njihovu žrtvu. Slažete li se?

Gordana Šarić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.