Preminuo hrvatski branitelj Vinko Pehar, čija je obitelj 67 godina čuvala grob američkog vojnika

13.04.2018. 17:11:22

Tužna vijest s Plućnog odjela splitske bolnice: od posljedica teške bolesti u 52. godini umro je Vinko Pehar, hrvatski branitelj, ratni invalid i narednik, čija su životna priča i pothvat njegove obitelji hrvatskoj javnosti postali poznati nakon što ga je nedavno na bolesničkoj postelji posjetio američki vojni ataše u Hrvatskoj, brigadir Robert Mathers. Obitelj Vinka Pehara, podrijetlom iz Ljubuškog, se 67 godina brinula o grobu američkog vojnog pilota srušenog iznad njihovog mjesta 1944. godine. Američke vlasti su za to saznale prije nekoliko godine te su vojnika ekshumirale i pokopale na vojnom groblju u SAD-u. Peharima su odali poštovanje i počast. Vojni ataše obećao je pomoć Peharu u liječenju, no očito više nije bilo vremena. Vinko je sa svojom obitelji teško živio u rodnom mjestu, u kućici bez tekuće vode i sanitarnog čvora. Od države ništa nije tražio iako je bio pripadnik Četvrte gardijske brigade, čiji će ga pripadnici i ispratiti u nedjelju na posljednje počivalište. U ratu je više puta i bio ranjen. "Kada je teško obolio od karcinoma pluća, koji je metastazirao na mozak, bubrege, jetru, probavni trakt, što je utvrđeno u srpnju 2017. godine, pokojni Vinko nije žurno upućen u odgovarajuću kliniku, nego je povremeno dolazio na preglede zdravstvenog stanja! Tek 28. rujna 2017. godine uzet je uzorak tkiva kako bi se utvrdio tip i ishodište karcinoma, koji ipak nisu utvrđeni. Određena mu je kemoterapija, da bi potom bio otpušten kući s već oduzetom lijevom stranom tijela i preporukom da dođe za dvadeset dana radi zračenja glave?!", rekao je njegov rođak za Slobodnu Dalmaciju i dodao kako su liječnici odlučili uzeti Vinkovo tkivo tek nakon najave posjeta vojnog atašea SAD-a. Njegov rođak Žare Pehar također tvrdi da su patohistološki nalazi poslali veleposlanstvu SAD-u u Zagrebu, ali da je bilo kasno bez obzira na dobre namjere vojnog atašea, na kraju je i izrazio nadu za pomoć Vinkovoj obitelji: "Kao što je istina da pokojni Vinko nakon Domovinskog rata, kao hrvatski ratni vojni invalid, nikada nije tražio stambeno zbrinjavanje, a već je javno poznato u kakvim uvjetima živi peteročlana obitelj; nije koristio porodiljne naknade za troje djece; nije koristio dječji doplatak za troje djece; nije koristio pogodnosti za školovanje troje djece, te druge moguće privilegije i činjenica je da peteročlana obitelj pokojnog Vinka Pehara doslovno nema ništa niti su bilo što tražili u Hrvatskoj ili BiH"

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.