Prihodi u 8 mjeseci 3,5 milijardi kuna manji od očekivanih

10.09.2013. 11:52:40

10-9-2013- 11-50-53

Državni proračun se u prvih osam mjeseci punio 3,5 posto manje od plana i ako se takva dinamika nastavi do kraja godine, država će imati 3,5 milijarde kuna manje nego što je planirala. Dok su prihodi manji od očekivanih, rashodi su veći te nastaje veća rupa koju hitno treba zatrpati, piše Večernji list. Vlada je u ovu godinu ušla s planom da manjak opće države bude 3,4 posto BDP, odnosno 11,5 milijardi kuna, dok HNB procjenjuje da će realizacija biti manjak od 4,8 posto ili 16 milijardi kuna. Pad prihoda od PDV-a u srpnju i kolovozu veći i od 10 posto mogao bi pregaziti i tu prognozu. Sada se priprema nekoliko opcija za drugi rebalans: rezanje proračuna u investicijskom dijelu, pronalaženje jednokratnih uplata i priprema za novo zaduživanje na domaćem tržištu. piše list. 'Smanjenje PDV-a bila je gruba pogreška jer se sad odnosi radikalno pogoršavaju i na prihodnoj strani', rekao je ekonomist Željko Lovrinčević. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.