Prijeteće pismo 25 udruga ministru Matiću: Smijenite Glavaševića ili poduzimamo nove mjere

10.11.2014. 19:31:22

Ministre, umjesto branitelja Vaš partner je postala Vesna Teršelić, želite umanjiti  prava braniteljima da bi mogli nagraditi agresore  Nakon što je ministar branitelja Predrag Fred Matić kategorički otklonio mogućnost smjene pomoćnika Bojana Glavaševića zbog govora na okruglom stolu u Vukovaru, što su tražile neke braniteljske udruge, vrag je izgleda odnio šalu. Ministar Matić prešutio je Otvoreno pismo koje mu je uputila Zajednica Udruga hrvatskih branitelje liječenih od PTSP-a, u kojem su tražili Glavaševićevu smjenu. Preko medija je poručio da mu ‘ne pada na pamet smijeniti Glavaševića’, te da branitelji nisu razumjeli njegov (Glavaševićev) govor u Vukovaru. Tjedan dana nakon  prvog otvorenog pisma slijedi novo koje je ovaj put potpisalo 25 braniteljskih udruga i to onih najmoćnijih i najbrojnijih. To su Udruge na čijem su čelnim pozicijama Đuro Dečak,  Tomislav Merćep, Tom  Kačinari, Zvonko Milas, Vesna Bosanac, Josip Klemm i još dvadesetak drugih. U otvorenom pozivu za smjenu Bojana Glavašavića, ali i neke druge teme, Uduge ministru Matiću pišu: “Slijedom otvorenog pisma koji smo Vam uputili 03. listopada 2014. godine, a na koji nismo zaprimili nikakav odgovor kao ni drugu službenu reakciju nadležnih državnih institucija, želimo Vas detaljnije upoznati s našim stavom vezanim uz traženje smjene Vašeg pomoćnika gospodina Bojana Glavaševića zbog njegovog istupa na okruglom stolu Europskog doma Vukovar i Documente – Centra za suočavanje s prošlošću u Vukovaru od 26. rujna 2014. godine.
Ministar Predrag Matić: Ne pada mi na pamet smijeniti Bojana Glavaševića

Bojan Glavašević i ministar Predrag Matić

U Vašoj kratkoj izjavi u središnjem Dnevniku Hrvatske radiotelevizije negirate da je gospodin Glavašević iznio tvrdnje za koje ga se proziva te da je on samo govorio o civilnim žrtvama koje nemaju nacionalnost. Zar zaista mislite da bi se udruge iz Domovinskog rata na ovaj način podigle u zaštiti prava branitelja i stradalnika Domovinskog rata, da je to zaista izjava gospodina Glavaševića?Od cjelokupne situacije pokušavate prikazati da su udruge manipulirane opozicijskim političkim stavovima, a ne želite priznati da su se u konkretnoj situaciji i članovi stranke na vlasti zgražale na istu izjavu. Iskreno, Vaša spomenuta izjava, kao i nastup u posljednjoj emisiji Veterani mira, u kojoj naglašavate da hrvatski branitelji, odnosno udruge iz Domovinskog rata uvijek imaju osjećaj da ih „netko napada, progoni“ zaista su uvredljive i ne pogađaju pravo stanje stvari. Ističemo da ova intervencija vezana uz istup gospodina Glavaševića nije instruirana od nijedne političke stranke te da nije izraz psihotičnog ponašanja udruga iz Domovinskog rata, već vrlo ozbiljno nastojanje da se zaštite vrijednosti Domovinskog rata. Kako je očito da niste poslušali sramotnu izjavu Vašeg pomoćnika, prenosimo njezine dijelove, kako bi Vam jasnije obrazložili svoje stavove: ‘Kako to da hrvatski branitelji, civilne žrtve rata sa hrvatske strane (rukama pokazuje navodne znakove) boluju od čitavog niza malignih oboljenja, boluju od PTSP-a, a to je populacija koja je dobila rat, koja je pobijedila u ratu i koja putem Zakona o pravima branitelja ostvaruje mnoga prava, uključujući i mirovine naravno govorimo o dijelu branitelja koji su hrvatski ratni vojni invalidi. Kako to da populacija koja po svemu, ujedno ostvaruje preko Zakona o pravima branitelja mnoga prava vezana za rad, da ta populacija boluje od PTSP-a. S druge strane, imamo korpus populacije koja je bila na strani Krajine, koja je izgubila rat,  nema prava i nemaju PTSP. Barem kol’ko mi znamo. Čovjek bi očekivao da, možda smo u krivu, dakle možda te ljude nemamo negdje, nisu nam, nismo vidjelu tu populaciju, ali postojali bi onda i neki drugi indikatori, dakle koji ukazuju na postojanje PTSP-a u toj populaciji. U svakom slučaju, pitanje još uvijek nema odgovor, ali ono je vrlo važno i treba na njega odgovoriti, zar ne?’
Poslušajte što je Bojan Glavašević tekao u Vukovaru:
 
Vezano uz navedenu izjavu, evidentno je sljedeće: Izjava nije usmjerena na civilne žrtve rata, jer prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja istima nije priznato pravo na invalidnost, smanjenu radnu sposobnost ili drugo temeljem oboljenja od PTSP-a ili malignih bolesti. Gospodin Glavašević se čudi što hrvatski branitelji koji su dobili rat (ponovo se ne govori o civilnim žrtvama)  imaju PTSP i maligna oboljenja iako su u ratu pobijedili te iako ostvaruju mnoga prava. Problem sa ovim dijelom izjave je višestruk. S jedne strane pomoćnik ministra branitelja zgraža se nad činjenicom da vojska koja je pobijedila u ratu može imati zdravstvenih/psiholoških problema, što je u potpunosti u suprotnosti sa znanstvenim istraživanjima iz područja psihijatrije i psihologije rata te politikom i nastojanjima Ministarstva koje predstavlja. Prvih godina rata neki istaknuti hrvatski psihijatri i psiholozi javno su zagovarali tezu da je u populaciji hrvatskih branitelja nemoguće očekivati izraženiju zastupljenost PTSP-a, jer su domoljubni motivi hrvatskih branitelja toliko jaki da ih jednostavno štite od psihičkih stradavanja na ratištu. Ma koliko pogrešno, u domaćoj javnosti ovo je stajalište imalo značajan odjek, što je rezultiralo nizom diskriminirajućih postupaka prema hrvatskim braniteljima s takvim tegobama. Tada je postojao i stav da Hrvati nisu genetski predisponirani za obolijevanje od PTSP-a jer su ‘ratnički narod’. Na sreću, iste tvrdnje pobijene su znanstvenim istraživanjima i iskustvima zemalja poput Amerike, te su hrvatski branitelji, barem dio njih uspio ostvariti pravo invalidnosti temeljem navedene dijagnoze. S druge strane gospodin Glavašević ovim dijelom izjave insinuira da su branitelji koji su uspjeli ostvariti pravo, ustvari izmislili vlastito oboljenje PTSP-om, uključujući i maligna oboljenja kako bi ostvarili materijalna prava.
Pogledajte što je Vesna Teršelić govorila u Vukovaru
 
 
Ovaj dio izjave također, insinuira još jednu nevjerojatnu tezu – da agresorska vojska ne pati od PTSP-a ili drugih oboljenja. Prvo, to ne bi trebalo biti pitanje s kojim se bave hrvatske institucije, prvenstveno ne Ministarstvo branitelja, već Republika Srbija. Drugo, navedeno nije točno, jer samo letimičnim pregledom istraživanja na temu PTSP-a u agresorskoj vojsci, nalaze se statistički podaci. Npr, „Istraživanje o zdravstvenom stanju i zdravstvenim potrebama učesnika ratova devedesetih godina prošlog veka“, Ministarstvo rada i socijalne politike, Medicinski fakultet u Beogradu i Vojnomedicinska akademija, koje donosi podatke da 8,8% vojnika ima PTSP, a 54% njih najmanje još jedan psihijatrijski poremećaj. Nevjerojatno je da se uopće razmatra dodjeljivanje materijalnih prava agresorskoj vojsci, pod krinkom civilnih žrtava rata. Nakon II. svjetskog rata pa sve do danas nikome nije palo na pamet davati materijalne naknade nacistima, čuvarima u koncentracijskim logorima, zločincima. Neupitno je da neki od njih boluju od psihičkih ili zdravstvenih tegoba, ali treba li država nagraditi agresora?
Tihomir Treščec, predsjednik Zajednice Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a

Tihomir Treščec, predsjednik Zajednice Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a

Gospodin Glavašević izjavom izjednačava agresora i žrtvu – nepojmljivo je da takve riječi dolaze iz usta dužnosnika Vlade Republike Hrvatske, iz Ministarstva branitelja. Takve riječi do sada se moglo čuti samo iz usta agresora. Domovinski rat, kao i hrvatski branitelji temelj su ustavnog poretka RH, te se nalaze u Ustavu RH kao temeljnom pravnom aktu. Izjednačavanje nije izmišljeno od strane udruga, već je jasno istaknuto u izjavi. Ako se s jedne strane govori o braniteljima koji imaju PTSP i maligna oboljenja, te su temeljem toga ostvarili prava, a s druge strane o „korpusu populacije koji je bio na strani Krajine“ koji su eto nezaštićeni i nemaju ista prava, onda je tu riječ o izjednačavanju. Vezano uz „korpus populacije koji je bio na strani Krajine“ ponovo se ne govori o civilnim žrtvama, jer ako civilna žrtva nema nacionalnost, onda čemu ovo isticati. Jasno je da se govori o agresorskoj vojsci. Okrugli stol je bio na temu svih civilnih žrtava rata, a na isti nisu bili pozvani, ili nisu željeli sudjelovati zbog potpuno krivog pristupa problemu, predstavnici udruga najvećeg broja civilnih žrtava u Republici Hrvatskoj. Na koji način će se utvrditi civilne osobe (imenom i prezimenom) koje su bile u „korpusu na strani Krajine“, ako Republika Hrvatska nema popis osoba koje su je napali? Nisu li prvenstveno civilne žrtve rata sve osobe koje su morale pobjeći iz svojih razrušenih gradova i sela, silovane žene, mučeni ljudi? S druge strane, popis ljudi koji su branili Republiku Hrvatsku dostupan je apsolutno svima na internetu. Na koji način će se osigurati da osobe iz agresorske vojske ne potražuju prava kao civilne žrtve rata u Republici Hrvatskoj? Nije manje bitna financijska strana navedenog problema. Od 2005. godine hrvatskim braniteljima oboljelim od PTSP-a ne priznaje se invalidnost temeljem tog oboljenja, iako je znanstveno dokazano da se PTSP može javiti desecima godina iza traumatskog iskustva. Sustav je pobijedio u borbi protiv hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a i time ostvario značajne financijske uštede, jer ne mora isplaćivati materijalne naknade (invalidnine, mirovine) velikom broju stradalih u ratu. Uz dobro znano smanjenje mirovina HRVI u dva navrata, sada se temeljem uštede na hrvatskim braniteljima žele omogućiti materijalne naknade agresoru.viki Za kraj, gospodin Glavašević je izjavama na okruglom stolu u Vukovaru pokazao da uopće ne poznaje rad Ministarstva kojeg predstavlja, što je samo po sebi dovoljno za njegovu smjenu, a ako tome pridodate stav gospodina koji je bio put narcisoidnosti i bahatosti, ispred šačice šokiranih ljudi, razlog za smjenu još je veći. Uz to, ističemo da vjerujemo kako njegov stav nije slučajan i da je on instruiran da iznese navedene sramotne teze, ali vrlo je malo vjerojatno da će udruge iz Domovinskog rata dopustiti da se najavljeni Zakon donese, bez da upoznaju i upozore na skrivenu namjeru istog Zakona. Ako su tvrdnje Vašeg pomoćnika zaista stavovi Ministarstva branitelja, postavlja se pitanje o kome to skrbi Ministarstvo? Kako je moguće da rukama pokazuje navodnike kada govori ‘hrvatska strana’, a govori o ‘korpusu populacije koja je bila na strani Krajine’ i pri tome ne želi jasno izreći da je to korpus koji je bio agresor u nametnutom ratu Republici Hrvatskoj? Poštovani gospodine ministre, još jednom Vas pozivamo da se ogradite od stavova Vašeg pomoćnika i istog smijenite, jer je evidentna njegova nesposobnost, nedostaje mu osnovni senzibilitet da bi vršio dužnost u ministarstvu koje skrbi o braniteljima, a i baratanje osnovnim podacima o populaciji čija prava bi trebao zastupati. Tražimo od Vas službeni odgovor, kako bi napokon znali službeni stav Ministarstva i Vlade Republike Hrvatske te kako bi znali pripremati daljnje korake vezano uz navedenu problematiku.  Tihomir Trešćec, predsjednik  Zajednice Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a RH    1. SAVEZ UDRUGA OBITELJI ZATOČENIH I NESTALIH HRVATSKIH BRANITELJA , predsjednica Ljiljana Alvir 2. HRVATSKA ZAJEDNICA UDRUGA RODITELJA POGINULIH BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA, predsjednica Lucija Kober 3. UDRUGA DRAGOVOLJACA I VETERANA DOMOVINSKOG RATA RH, predsjednik Đuro Dečak 4. ZAJEDNICA UDRUGA UDOVICA POGINULIH HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA, predsjednica Nedjeljka Balog 5. UDRUGA DJECE POGINULIH I NESTALIH HRVATSKIH BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA, predsjednik Igor Gavrić 6. UDRUGA 100%-tnih HRVATSKIH RATNIH VOJNIH INVALIDA I. SKUPINE, predsjednik Đuro Glogoški 7. UDRUGA OBITELJI UMRLIH HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA, predsjednica Marija Dujić 8. ZAJEDNICA ŽUPANIJSKIH ZAJEDNICA UDRUGA HVIDR-a RH, predsjednik Josip Đakić 9. ZBOR UDRUGA VETERANA HRVATSKIH GARDIJSKIH POSTROJBI, predsjednik Ante Deur 10. UDRUGA SPECIJALNE POLICIJE IZ DOMOVINSKOG RATA, predsjednik Josip Klemm 11. UDRUGA HRVATSKIH BRANITELJA – DRAGOVOLJACA DOMOVINSKOG RATA, predsjednik Zvonko Milas 12. UDRUGA PRVI HRVATSKI REDARSTVENIK, predsjednik Zdravko Lončar 13. ZAJEDNICA UDRUGA HRVATSKIH BRANITELJA DOMOVINSKOG RATA POLICIJE REPUBLIKE HRVATSKE, predsjednik Marijan Smernić 14. UDRUGA HRVATSKIH LIJEČNIKA DRAGOVOLJACA 1990-1991., predsjednica dr. Vesna Bosanac 15. UDRUGA HRVATSKIH DRAGOVOLJACA DOMOVINSKOG RATA, predsjednik Tomislav Merčep 16. UDRUGA «BOJNA FRANKOPAN», predsjednik Bruno Zorica 17. ZAJEDNICA UDRUGA HRVATSKIH DRAGOVOLJACA DOMOVINSKOG RATA, predsjednik Tom Kačinari 18. UDRUGA ZA ŠPORT I REKREACIJU HRVATSKIH BRANITELJA I INVALIDA IZDOMOVINSKOG RATA RH, predsjednik Allen Bartoš 19. UDRUGA DRAGOVOLJACA NARODNE ZAŠTITE DOMOVINSKOG RATA, predsednik Ivan Posilović 20. ZAJEDNICA UDRUGA DRAGOVOLJACA HRVATSKIH OBRAMBENIH SNAGA, predsjednik Željko Marijanović 21. ZAJEDNICA UDRUGA ŠPORTSKIH RIBOLOVACA INVALIDA I VETERANA DOMOVINSKOG RATA, predsjednik Stipo Vukoje 22. HRVATSKO DRUŠTVO LOGORAŠA SRPSKIH KONCENTRACIJSKIH LOGORA, predsjednik Danijel Rehak 23. NEZAVISNI DRAGOVOLJCI HRVATSKI, predsjednik Nikola Cvitanović 24. UDRUGA MALOLJETNIH DRAGOVOLJACA DOMOVINSKOG RATA, predsjednik Mario Vujević 25. UDRUGA ZAGREBAČKIH BRANITELJA VUKOVARA, predsjedništvo
(D. Lukić, Maxportal)
 
 

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.