Proslava se seli na tvrđavu, a javnost će prvi put moći vidjeti Kiowe

26.07.2017. 08:51:20

U Ministarstvu obrane bruse se posljednji detalji programa obilježavanja Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja čija će se središnja proslava održati u Kninu. Premda još uvijek nije konačan, program zasad predviđa dvodnevna događanja: već 4. kolovoza ujutro građani će moći u razgled naoružanja i opreme na stadionu NK-a Dinara, veteranske ekipe ogledat će snage na nogometnom turniru, dok se uvečer na kninskoj tvrđavi očekuje prijem ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata. Sutradan, u subotu 5. kolovoza, umjesto Thompsona svira Prljavo kazalište, a raspored događanja bit će ponešto izmijenjen u odnosu na protekle godine. Nakon već tradicionalne budnice ulicama, i zračnih preleta (među njima i premijerno predstavljanje helikoptera Kiowa), predsjednica Grabar-Kitarović, premijer Plenković i šef Sabora Jandroković na središnjem gradskom trgu položit će vijenac i zapaliti svijeće kod spomenika “Oluja 95.”, a potom se uputiti na tvrđavu, gdje će održati i svoje govore u “kontroliranim uvjetima”, ne na trgu kako je to proteklih godina bio običaj, piše vecernji.hr Upravo je ta stavka protokola posljednjih tjedana izazivala disonantne tonove u braniteljskoj populaciji. – Koga se to boji HDZ-ova vlast? Pa čak je i Milanović održao govor na trgu, otrpio zvižduke i otišao – čulo se među braniteljima. Također, tijekom Milanovićeva mandata predstavnici udruga uspjeli su se izboriti da se javnosti prvi put obrati branitelj – proteklih godina bili su to Ivan Vukić i Ivica Glavota – koji su s govornice bili u prilici uputiti oštru kritiku (tada lijevoj) vlasti, što nisu propustili. Ove godine, međutim, govor će održati dijete poginulog branitelja, a u tom govoru, gotovo je sigurno, neće biti oštrih poruka aktualnoj vlasti. Također, pojedine braniteljske udruge izrazile su nezadovoljstvo što ni ove godine u Kninu neće biti mimohoda branitelja, zbog čega je koncem lipnja u uredu kninskog gradonačelnika održan sastanka s kojeg su otišle nedvosmislene poruke tamošnjih branitelja: da upravo oni budu u prvom planu proslave. – Odaju se počasti samo poginulim hrvatskim braniteljima iako su među nama još mnogi živi heroji Domovinskog rata, kojih tog dana u Kninu nema nigdje. Želimo da narod vidi hrvatske ratnike kako u mimohodu ponosno koračaju ulicama Knina. Nažalost, ta inicijativa nije imala podršku nadležnih institucija, te se ugasila, a danas imamo pod krinkom mimohoda hrvatskih branitelja spuštanje uzvanika u neorganiziranoj koloni s kninske tvrđave do spomenika, što se nikako ne može nazvati mimohodom – kazao je Tomislav Čolak iz braniteljske koordinacije. No, iz MORH-a doznajemo da će u mimohodu biti 32 veterana, a prema riječima Miljenka Kolobarića, predsjednika Zbora udruga veterana gardijskih postrojbi, čini se da su svi prijepori izglađeni.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.