Prosvjed ispred Općinskog suda u Splitu: od trojca iz Lore traže milijun kuna

25.03.2015. 13:08:13

Organizirat ćemo skup potpore pred Općinskim sudom u Dračevcu jer Ministarstvo branitelja želi uništiti egzistenciju triju obitelji naših branitelja zbog nezakonitih odšteta dobivenih na temelju svjedočenja osuđenih četnika - kazao nam je pred današnji skup Željko Batina, predsjednik županijske Hvidre.
Skup je organiziran u povodu ročišta u parnici zbog tužbe Općinskoga državnog odvjetništva u Splitu koje zastupa RH, odnosno Ministarstvo branitelja protiv vojnih policajaca osuđenih u “slučaju Lora”. Ministarstvo obrane je obitelji sada pokojnog Gojka Bulovića, civila koji je 1992. bio zarobljen u Lori, isplatilo odštetu od 1.062.678 kuna.Kako su za njegovu smrt, zbog ratnog zločina pravomoćno osuđeni Tomislav Duić, tadašnji zapovjednik centra u Lori te vojni policajci Miljenko Bajić i Emilio Bungur, protiv njih je ODO u Splitu pokrenulo regresni postupak. Od bivših vojnih policajaca tužitelj traži u ime naknade štete cijeli iznos od 1.062.678 kuna uvećan za zatezne kamate i parnični trošak od dana podizanja tužbe 2009. U srijedu je na sudu u Dračevcu ročište u tom postupku.- Zbog greške Ministarstva branitelja protuzakonito se isplatila odšteta za duševne boli obitelji Bulović te se sada želi uništiti egzistenciju triju obitelji. Kad se cjelokupni iznos od preko milijun kuna podijeli na tri dijela, svaka obitelj morat će isplatiti više od 300.000 kuna plus kamate Ministarstvu obrane.Međutim, na snazi je Zakon o službi u oružanim snagama iz 1985. godine, još od bivše Jugoslavije, koji navodi da se u slučaju ratnih djelovanja takve odštete ne isplaćuju te je jasno da je obitelj Bulović dobila odštetu nezakonito. Osim toga za presudu u “slučaju Lora” i odluku o odšteti presudni su bili iskazi četnika koji su osuđeni na 20 godina robije zbog ratnih zločina, a koji su dolazili svjedočiti u Hrvatsku - kaže Batina.
 
Zatvor i bijeg Tomislav Duić osuđen je u postupku “Lora 1” za ratni zločin nad civilima na Županijskom sudu u Splitu na 8 godina, a Emilio Bungur na 6 godina zatvora te su oba u bijegu pred hrvatskim pravosuđem. Na 4 i pol godine zatvora osuđen je, prema istoj optužnici, i Miljenko Bajić, kojem se sudilo ponovno nakon što je proveo u bijegu 6 i pol godina. Duića i Bungura čeka i suđenje u slučaju “Lora 2” zbog ratnog zločina nad ratnim zarobljenicima.
Okupljanje Ratni veterani iz Koordinacije udruga borbenih postrojbi i stradalačkih udruga Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije okupit će se kao podrška vojnim policajcima i njihovim obiteljima pred Općinskim sudom u Splitu. Žele ukazati na neodrživost ovakvih postupaka kojima se krši zakon, navode u svom priopćenju, u kojima se izvrću službeni dokumenti Republike Hrvatske.
 

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.