Protiv branitelja se dižu optužnice, četnici i dalje šeću

22.03.2014. 16:39:09

Za ratni zločin okrivljeno 3599 osoba DORH od 3599 osoba obuhvaćenih kaznenim djelom ratnog zločina dosta slučajeva nije ni doveo do optuženja iz više razloga: protiv 241 osobe je još u tijeku istraga, u 1295 slučajeva došlo je do obustave istrage, u 75 slučajeva do prekida istrage, a jedan od najvećih razloga je nedostupnost i optuženika i svjedoka. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske objavilo je na svojim službenim stranicama podatke u kojima obrazlaže što je sve od početka 1991. do kraja prošle godine učinilo u procesuiranju ratnih zločina koji su se dogodili tijekom Domovinskog rata, a koje su počinile obje strane. Iako nigdje nije eksplicitno navedeno, jasno je kako su i ovi podaci svojevrstan odgovor na teze srbijanske strane u Haagu. Dakle, prema DORH-ovim podacima, do kraja prošle godine za kaznena djela ratnog zločina pokrenut je postupak protiv 3599 osoba, njih 1978 je i optuženo, a 608 osoba je i osuđeno za ratni zločin, a to je 16,8 posto. Od 1978 optuženih još je 613 osoba bez presude, 757 osoba je oslobođeno ili je slučaj obustavljen ili prekvalificiran u blaže djelo. Upada u oči da DORH od 3599 osoba obuhvaćenih kaznenim djelom ratnog zločina dosta slučajeva nije ni doveo do optuženja iz više razloga: protiv 241 osobe je još u tijeku istraga, u 1295 slučajeva došlo je do obustave istrage, u 75 slučajeva do prekida istrage, a jedan od najvećih razloga je nedostupnost i optuženika i svjedoka. DORH je pokrenuo i kazneni postupak protiv 112 pripadnika hrvatskih vojnih snaga zbog ratnog zločina. Protiv njih 94 je podignuta optužnica, nad osmoricom se još provodi istraga, a kod deset osoba je došlo do obustave istrage. Od 94 optužene, 44 osobe su i osuđene, 23 osobe su bez presude, a 27 ih je oslobođeno ili je postupak obustavljen ili je djelo prekvalificirnao u blaže. Od 190 pokrenutih kaznenih postupaka za ratni zločin u Splitu, dvadeset je postupaka bilo protiv pripadnika hrvatskih snaga, u Šibeniku su od 175 slučajeva bila samo dva postupka protiv pripadnika hrvatskih snaga. U Zadru je pokrenuto 259 postupaka za ratni zločin, u Dubrovniku 195 postupaka za ratni zločin, ali ni u Dubrovniku ni u Zadru nije bio ni jedan kazneni postupak za ratni zločin protiv pripadnika hrvatske vojske i MUP-a. U Splitu je bilo najviše optuženih pripadnika HV-a, ukupno njih osamnaest, od kojih je devet i osuđeno, šest osoba je još bez presude, a tri osobe su oslobođene ili im je djelo preinačeno u blaže. U jednom slučaju se još vodi istraga u Splitu, a jedan slučaj je obustavljen. U Šibeniku je od dva slučaja jedna soba iz HV-a osuđena, a u jednom slučaju je obustavljena istraga. MARKO DIDIĆ/S.Dalmacija Izvorni članak pogledajte OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.